Zrenjanin- Radovi na adaptaciji Pozajmnog odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ završeni su nakon godinu dana.

 Odeljenje, na starom mestu, a u novom ruhu primilo je prve korisnike u ponedeljak, 14. avgusta 2023. godine. Sve vreme tokom trajanja radova, korisnicima je bio dostupan operativni fond Pozajmnog odeljenja koji je bio smešten na Dečjem odeljenju biblioteke.

Pozajmno odeljenje zrenjaninske biblioteke danas je obišao zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

 

„Grad Zrenjanin ulaže u ustanove kulture, jedan od primera je i ulaganje  značajnih sredstava za adaptaciju Pozajmnog odeljenja naše biblioteke“, rekao je Saša Santovac.

Dragan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ zahvalio se loalnoj samoupravi na opredeljena sredstva za adaptaciju prostora zrenjaninske biblioteke.

„Adaptacija Pozajmnog odeljenja postala je moguća zahvaljujući  sredstvima dobijenim putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za Bibliotečko-informacione delatnosti u 2022. godini u iznosu od 1.200.000 dinara koji su bili usmereni na građevinske radove.  Uz građevinske radove bila neophodna adaptacija kompletnog odeljenja – zamena dotrajalog mobilijara, restauracija stolarije (zgrada je, kao spomenik kulture, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture), tako da je obuhvat radova bio daleko veći i bila su potrebna značajna sredstva za kompletnu realizaciju radova. Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave i sredstvima koje je Grad Zrenjanin opredelio za ovu namenu 5.559.000,00 rsd, odeljenje je u potpunosti adaptirano“, rekao je Bjelogrlić.

Najfrekventnije javno odeljenje zrenjaninske biblioteke, Pozajmno odeljenje, prostor je sa najviše publikacija i korisnika. U odnosu na ostala javna odeljenja, bilo je u najlošijem stanju. Neophodno je bilo reagovati i započeti opsežne radove koji će, kao rezultat imati adekvatniji smeštaj i zaštitu bibliotečko-informacione građe.

Godinama unazad postoji ne samo velika želja zaposlenih u biblioteci, već i neodložna potreba da se Pozajmno odeljenje učini savremenim i funkcionalnim prostorom u kome će korisnici zaista moći da uživaju i brže i lakše pretražuju fond.

 

 

Zgrada biblioteke je kroz svoju istoriju imala druge namene. Od svog preseljenja u zgradu u kojoj  je danas, na Trgu slobode 2, Gradska narodna biblioteka je morala da se prilagodi postojećim gabaritima i rasporedu. Godinama unazad nedostatak prostora za adekvatan smeštaj velikog broja publikacija predstavlja problem. Ne treba ni nagašavati hroničan nedostatak sredstava da bi ova važna ustanova kulture koja je ujedno i spomenik kulture bila u potpunosti prilagođena potrebama savremene biblioteke.

Zaposleni u gradskoj biblioteci uložili su proteklih godina velike napore da samostalno, kroz projekte i putem donacija renoviraju te učine prijatnim i funkcionalnim za korisnike Naučno i Dečje odeljenje.

 

Naučno odeljenje renovirano je u periodu od januara do decembra 2019. godine zahvaljujući donaciji. Sredstva u iznosu od 1.600.000 dinara obezbedio je naš sugrađanin, Đura Mijatov, osnivač Humanitarnog fonda “Ljilja i Milka Mijatov” koji je stipendirao uspešne studente grada. Nakon decenije uspešne saradnje Fonda i biblioteke, gospodin Mijatov odlučio je da svojim sredstvim renovira upravo Naučno odeljenje i na taj način mladim ljudima stvore bolji uslovi za učenje i istraživanje. Uspomena na porodicu Mijatov i velikog dobrotvora, čika Đuru, na najlepši način živi na ovom odeljenju biblioteke.

 

Dečje odeljenje biblioteke uređeno je parcijalno, kroz projekte:

Opremanje E-Biblioučionice na Dečjem odeljenju u periodu od  juna do septembra 2019. godine koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS sa 500.000 dinara i

„Digitalne razglednice zavičaja iz ugla mladih“ u periodu od jula do decembra 2021. godine koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama sa 300.000 dinara.

 

Uz Dečje i Naučno, od danas je i Pozajmno odeljenje renovirano i saobraženo vremenu u kojem živimo i potrebama korisnika.