Zrenjanin- Majke sa bebama  danas su, povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja u organizaciji zrenjaninskog Dom zdravlja, šetale centrom kako bi  ukazale na značaj dojenja, a podršku su dali  Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” i Grad Zrenjanin.

Nacionalna nedelja dojenja ove godine obeležava se širom Srbije od 2. do 8. oktobra, pod sloganom „Omogućimo dojenje na radnom mestu“.

Dr Svjetlana Ždrale, pedijatar neonatolog, šef Odseka neonatologije zrenjaninskog porodilišta istakla je da su dani u kojima se obeležava Nacionalna nedelja promocija dojenja uzuzetno važna za našu populaciju i za sve mlade roditelje, majke, očeve i cele porodice.

„Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležava se pod sloganom „Omogućimo dojenje na radnom mestu”, rekla je Svjetlana Ždrale.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Vlade, zdravstvene ustanove, poslodavci i udruženja treba da budu angažovani da bi odigrali svoje važne uloge u osnaživanju porodica i stvaranju okruženja koje podržava dojenje u životima zaposlenih.

O ciljevima ovogodišnje kampanje govorila je Slađana Stanić, glavna medicinska sestra polivalentne patronažne službe Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

Informisati ljude na koji način zaposleni roditelji gledaju na dojenje i roditeljstvo

Učvrstiti optimalnio plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu

 

Angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu

Podsticati akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju

 

 

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti.