Srpski narodni odbor u Velikom Bečkereku, prvi na teritoriji Vojvodine, tada još u Austrougarskoj monarhiji, osnovan je na današnji dan, 31. oktobra 1918. godine. Formiran je sa važnim zadatkom i misijom da okupi raspoložive snage za preuzimanje vlasti nakon okončanja Prvog svetskog rata, ali i da, uspostavljanjem Srpske narodne garde, još u danima pred oslobođenje stavi pod kontrolu neke od ključnih gradskih institucija.

Odbor je, predvođen dr Slavkom Županskim, održao osnivačku sednicu u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, i tom prilikom prvi put je javno istaknuta velika srpska trobojka. U okolnostima kada isticanje srpskih nacionalnih obeležja nije bilo dozvoljeno, ovaj gest nagovestio je velike istorijske promene koje su usledile već tokom narednih dana, a samo 17 dana kasnije u Veliki Bečkerek je ušla i srpska oslobodilačka vojska, čuveni Gvozdeni puk “Knjaz Mihailo”, predvođen pukovnikom Dragutinom Ristićem – “Brigadirom”.

 

 

 

Već po tradiciji na današnji dan, održana je svečanost u porti hrama, položeni su venci i odata počast osnivačima Srpskog narodnog odbora i njegovom vođi, dr Slavku Županskom, ispred kuće u kojoj je živeo i radio i koja se rekonstruiše u spomen-muzej.


“Zastava u porti Uspenskog hrama bila je znak da se u ovom prostoru odigravaju značajni i važni događaji. U ovoj zgradi, okupili su se najumniji naši sunarodnici tog vremena, predvođeni dr Slavkom Županskim. Odbor je brojao devet članova. Za predsednika je izabran Andrija Vasić, za potpredsednike Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika izabran je stari vođa Srba, advokat dr Emil Gavrila, u to vreme interniran u Mađarskoj”, podsetio je na te događaje zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

On je, zajedno s predsednikom Skupštine grada Čedomirom Janjićem i pomoćnicom gradonačelnika Snežanom Vučurević, u ime Grada Zrenjanina položio venac na spomen-ploču na zgradi Srpske pravoslavne crkvene opštine, kao i ispred kuće dr Slavka Županskog.

U ceremoniji su učestvovali i predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Srpskog državotvornog pokreta “Svetozar Miletić”, Organizacije “Svetosavlje” i Udruženja “Petrovgrad”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, potomci dr Županskog i predstavnici gradskog odbora Srpske napredne stranke. Prisustvovali su i učenici Zrenjaninske gimnazije i građani Zrenjanina. Himnu Republike Srbije na početku svečanosti otpevala je Marija Aleksić, studentkinja beogradske Akademije umetnosti.

 

Uz podsećanje na period poslednjeg oktobarskog i novembarskih dana pre 105 godina, Santovac je posebno ukazao i na aktivnosti koje preduzima Grad Zrenjanin, negujući kulturu sećanja na svoje znamenite sugrađane.
“Između dve godišnjice, od prethodnog do ovog oktobra, odužili smo im se na dostojan način. Kuća dr Slavka Županskog zasijala je novim sjajem, završili smo obnovu njene spoljašnjosti i pristupili narednoj fazi – rekonstrukciji budućeg muzejskog prostora u enterijeru. Uređenjem cele Svetosavske ulice u narednom periodu, ovaj deo Zrenjanina predstavljaće vredno istorijsko jezgro, u kom će Uspenski hram, zgrada Srpske pravoslavne crkvene opštine i spomen-kuća dr Županskog činiti svojevrsne međaše naše prošlosti i duhovnosti, naših težnji da ostanemo svoji na svome, da se suprotstavimo i odupremo svim izazovima vremena i konstantnih promena u našem okruženju i u svetu”, kazao je zamenik gradonačelnika.

Rekao je još i da su borba za nacionalno oslobođenje u Velikom ratu i borba protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu najsvetliji periodi naše prošlosti i istorije ovog grada.
“Možemo biti ponosni na naše slavne pretke, na sve one koji su izneli teret epohalnih promena i bili u tim vremenima časni predvodnici svog naroda”, poručio je Saša Santovac na današnjoj svečanosti.

O istorijskim okolnostima uoči i tokom Prvog svetskog rata, ulozi naših sugrađana tokom rata i na njegovom završetku, kao i o značaju delovanja Srpskog narodnog odbora i njegovih članova, nadahnuto je govorio Igor Micov, profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji. Ispred kuće dr Slavka Županskog, biranim rečima obratio se Milan Bjelogrlić, publicista i predsednik Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu.

Svečanosti su prisustvovali i potomci dr Slavka Županskog, unuka Mirjana i praunuke Bojana, sa porodicom, Milica i Svetlana. Bojana Ličanin, rođena Županski, kaže da im je današnji dan uvek emotivan, da se ponose što su potomci dr Županskog, ali i da uz to nose i odgovornost da žive život dostojan tog nasleđa.


“Nije svejedno kada vam je pradeda direktno učestvovao u krojenju istorije ove zemlje i ne znamo šta bi se dešavalo da nije bilo te njihove hrabrosti, kada su osnivali prvi Srpski narodni odbor, da li bismo živeli u Srbiji i imali nacionalna prava koja smo tada stekli”, rekla je ona i dodala da se na različite načine trude da čuvaju uspomenu na slavnog pretka.

“Ovi su događaji dugo bili skrajnuti i zaboravljeni i o njima je ozbiljnije počelo da se priča tek pre nekih petnaestak godina, kada je ustanovljena i zvanična gradska ceremonija. Obeležavanje osnivanja Srpskog narodnog odbora inicirao je naš otac, a na nama je nešto lakše zaduženje da nastavimo to što je on počeo. Posebno nam znači obnova kuće u kojoj je živeo pradeda i preplavljuju nas uspomene, jer smo u njoj često boravili, i srećne smo kada vidimo da će nastaviti da živi kroz muzej i druge planirane aktivnosti. Dirnute smo i zbog murala, posvećenog pradedi, i što je ulica u centru grada nazvana njegovim imenom”, kazala je Bojana Ličanin.

Izvor:Grad Zrenjanin