Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a to su:

Gizela Nemet pr voskarska radionica i trgovina, Biolife plus Zrenjanin,
Marika Srdić pr Radnja za krojačke usluge Maćika Zrenjanin,
Kristina Vukov pr proizvodnja heklanih i kukičanih materijala – Vukov Heklane
igračke Zrenjanin,
Janja Pađen pr radnja za izradu predmeta od stakla – Staklene Iskre Zrenjanin
Sr za izradu užadi Vreteno – Pejović Elvira pr Zrenjanin,
Dejan Fratucanov, preduzetnik, proizvodnja ostale odeće Df Atelier Zrenjanin
Vesna Prljić pr proizvodnja Kozmetičkih sapuna My Way Natural Zrenjanin

Ugovori su uručeni u prisustvu Slavice Pavković – rukovodilac Sektora za privredna društva i privredne registre Ministarstva privrede, za koju je zamenik upriličio prijem u svom kabinetu.

Slavica Pavković zahvalila se Gradu Zrenjaninu na raspisivanju konkursa i odobravanju bespovratnih sredstava upravo imaocima sertifikata starih umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.
– Nadam se da će ovo biti dobar put i dobar početak za neku dalju saradnju, za neka dalja druženja. Unapred se radujem za sve nove podnete zahteve kada ću ponovo doći kako bih videla da li je sve uredu i u svakom slučaju uživam ponovo u načinu izrade svih tih proizvoda – kazala je ona.

Saša Santovac je rekao da za ovaj konkurs iz gradskog budžeta izdvojeno dva miliona dinara, a da je cilj bio da ljude koji samostalno rade i na očuvanju starih zanata, pokazuju svoju kreativnost i sposobnost, ali ne samo da izrade gotov proizvod već i da nabave materijale i prodaju svoj proizvod, lokalna samouprava uvaži i putem ovog konkursa i omogući im da dobiju sredstva za nabavku mašine, ili za nabavku repro materijala.
– Na ovom konkursu sedam pojedinaca koji su konkurisali dobili su sredstva, ujedno smo podstakli i druge da izvrše sertifikaciju za stare zanate i ovo je prilika da upoznamo javnost sa njihovim proizvodima, koji u najvećem delu imaju motive našeg grada, ali imamo na primer i priliku da vidimo pojedinca koji pravi kostime za latino ples i jedini je u Srbiji – rekao je Santovac i pozivao i ostale da konkurišu naredne godine kada će zasigurno biti raspisan drugi konkurs.

 

Podsetio je da je za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata odobreno od najmanje 50.000 dinara do najviše 200.000 dinara, odnosno do 75 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om, dok su za nabavku repromaterijala odobrena sredstva u visini od najmanje 30.000 dinara do najviše 200.000 dinara, odnosno do 75 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova prevoza i sl.

Gradonačelnik Simo Salapura raspisao je krajem oktobra Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2023. godini i tada je naveo da je reč o prvom takvom konkursu.

Izvor: Grad Zrenjanin