Predstava „Dečko iz poslednje klupe“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, proglašena je najboljom predstavom 16. Festivala pobednika festivala, održanom u Rakovici. Pored ovog priznanja, žiri je dodelio i Specijalnu nagradu rediteljki ovog komada, Tijani Vasić, dok je glumcu Danielu Kovačeviću koji u predstavi igra profesora Hermana, uručena plaketa za glumca večeri.

U obrazloženju Nagrade za najbolju predstavu, žiri u sastavu Nada Blam, Nenad Todorović i Željko Hubač, naveo je da je reč o „promišljeno i pažljivo režiranoj predstavi“:

„Kompleksan i na semantičkom planu višeslojan savremeni komad Huana Majorge, u dobrom prevodu Bojane Kovačević Petrović, autorska ekipa i ansambl predstave pozorišta iz Zrenjanina, doneli su na scenu u precizno gradiranom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma stremio ka katarzičnom kraju, pokazujući, pritom, i univerzalnost komada, čija tematika prevazilazi geografske prostore zahvaljujući, između ostalog, izuzetno empatičnom naboju koji su glumci uspešno prenosili u publiku u brojnim, vešto pozicioniranim, subklimaksima ove odlične i pre svega promišljeno i pametno režirane predstave“, naveo je žiri.

Žiri novinara koji je doneo jednoglasnu odluku da Specijalnu nagradu dodeli rediteljki Tijani Vasić „za inventivni rediteljski izraz kojim je izmaštala predstavu Dečko iz poslednje klupe“, naveo je da je reč o „Svežem scenskom rešenju, ujednačenoj glumačkoj igri, dobro i do kraja zaokruženim karakterima, ritmu i koloritu kojim je Tijana Vasić znalački vodila svoj ansambl, izdvojivši ovu mladu rediteljku svojom poetikom i umetničkom harizmom, o kojoj će se, bez sumnje, tek čuti u srpskom teatru“.

Glumcu Danielu Kovačeviću treće večeri Festivala u Rakovici dodeljena je plaketa za glumca večeri.

 

Predstava „Dečko iz poslednje klupe“ na redovnom je repertoaru Dramske scene – pozivamo da pogledate ovaj poseban pozorišni komad.