U toku 2023. godine Crveni krst Zrenjanin je, rukovodeći se Misijom Međunarodnog Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca zasnovanoj na Principima Crvenog krsta, nastojao da olakša ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje ljudi i da obezbedi poštovanje ljudskog bića, da radi na sprečavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne sigurnosti, da podstiče dobrovoljnost i opšti osećaj solidarnosti prema svima kojima su potrebni pomoć i zaštita.

Crveni krst Zrenjanin je angažovan na realizaciji javnih ovlašćenja koja su od strane države poverena Crvenom krstu, Zakonom o Crvenom krstu, programa Crvenog krsta, redovnih aktivnosti i akcija usmerenih ka različitim ciljnim grupama stanovništva, posebno najugroženijim u lokalnoj zajednici.

 

Potreba za delovanjem organizacije Crvenog krsta Zrenjanin je bila izražena, o čemu svedoči preko 50.000 volonterskih sati koje su volonteri Crvenog krsta Zrenjanin realizujući programe Crvenog krsta utkali u lokalnu zajednicu. Podsećamo na to da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volonteri rade na unapređenju svoje zajednice i istovremeno kroz rad, brigu i učenje unapređuju kako svoje, tako i živote svojih sugrađana.

Crveni krst Zrenjanin, deluje na osnovu Osnovnih principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a sve svoje kapacitete angažuje u cilju adekvatnog, blagovremenog i kvalitetnog odgovora na humanitarne potrebe u zajednici.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Zrenjanin je organizovao i realizovao 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi, na koje se odazvalo 3.152 potencijalna davaoca a tokom kojih je prikupljeno 2.677 jedinica krvi, što je za 200 jedinica ove dragocene tečnosti više nego u prethodnoj godini. Čak 530 naših sugrađana darovalo je krv po prvi put i pridružilo se najhumanijoj porodici davalaca krvi.

Tokom prošle godine je u Narodnoj kuhinji podeljeno 63.714 toplih obroka i pripremljeno i distribuirano 13.000 paketa konzerviranih namirnica za dane vikenda i praznika. Svakog radnog dana je 250-260 korisnika dobijalo ½ litre kuvanog toplog obroka i 300 grama hleba na distributivnom punktu u Crvenom krstu Zrenjanin. Podela paketa hrane i proizvoda za održavanje higijene licima u stanju socijalne potrebe je organizovana u gradu i u 22 naseljena mesta a najugroženijim porodicama je distribuirano 4.000 porodičnih paketa pomoći. Najveći donatori bili su Grad Zrenjanin, Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crveni krst Srbije, Crveni krst Vojvodine i Crveni krst Zrenjanin. Ukupno je u Crvenom krstu Zrenjanin zaprimljeno i distribuirano gotovo 300.000 kg humanitarne pomoći Na taj način nekim vidom pomoći obuhvaćeno je 4.300 porodica (preko 10.000 pojedinaca).

Ove i brojne druge akcije Crvenog krsta Zrenjanina osim zaposlenih sprovelo je 150 mladih i oko 180 starijih volontera. U toku protekle godine, organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin se priključilo 60 mladih volontera.

Svi oni su se uz angažovanje i obučavali, pa je Crveni krst sproveo 25 obuka volontera, 3 kampa za mlade, a edukovani volonteri su realizovali preko 300 vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu. U oblasti prve pomoći obučeno je, između ostalih, više od 800 maturanata iz osam zrenjaninskih srednjih škola.