Zrenjanin- Izložba „Leta pre neta” će biti otvorena u četvrtak, 8. februara 2024. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Postavka dolazi iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i namenjena je prvenstveno deci, a autorke su kustoskinje: Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavlјević i Tamara Tešević. Ova izložba nagrađena je 2023. za projekat godinena osnovu glasanja članova Nacionalnog komiteta Srbije ICOM-a (Međunarodnog saveta muzeja), a sada će i zrenjaninska publika imati priliku da je pogleda.

Ideja izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi, a deca ih danas najčešće koriste putem aplikacija na mobilnom telefonu.

 

Najmlađa publika će se na izložbi prvi put susresti sa pojedinim tehničkim uređajima, dok će se njihovi stariji članovi na momenat vratiti u prošlost i prisetiti se kako su izgledala leta pre interneta.

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter. Postavka je podelјena na dve vremenske zone: Ovako je nekada bilo i Ovako je počelo i šest tematskih stanica: Piši-briši, Kada moje uši čuju, Ptičica, Halo, ko je, Zabava u kutiji i Ringeraja. Na svakoj od navedenih stanica nalaze se interaktivni eksponati, pa će tako deca imati priliku da kucaju na pisaćoj mašini, napišu i pošalјu pismo, režiraju sopstveni film, isprobaju kameru opskuru, fiksni telefon, flipere i još mnogo toga. Na kraju postavke je stanica Surf bez daske, u sklopu koje se sve pomenute stanice objedinjuju u samo jednom predmetu.

 

Tokom trajanja izložbe biće organizovane različite porodične radionice i turniri u klikerima koji će se održavati svake subote u terminu od 10 do 13 časova. 

 

Postavka će u Narodnom muzeju Zrenjanin trajati do 14. marta 2024. godine, a koordinatorka za ovu izložbu je Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka. Posete školskih grupa je obavezno najaviti na telefon Narodnog muzeja Zrenjanin 023/561–841 i tražiti Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću.