Republika Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. Ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

 

Srbija obeležava današnji dan u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak moderne srpske države. Na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika. Na zboru u Marićevića jaruzi kod Orašca, u središtu Šumadije odlučeno je da se podigne buna protiv dahija, četvorice samovoljnih gospodara u beogradskom pašaluku. Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države.

 

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan – Sretenjski.

 

Dan državnosti obeležava se širom Republike Srbije nizom manifestacija, odavanjem počasti herojima iz naše istorije, polaganjem venaca na spomen-obeležja, prigodnim izložbama i postavkama.

 

Zrenjanin je ukrašen stotinama državnih zastava, postavljenih duž najprometnijih gradskih saobraćajnica, a u Narodnom muzeju ovim je povodom otvorena izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima”. Izložbu je priredio Muzej Vojvodine, a autorka je Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica-etnološkinja.

 

 

 

 

 

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog rata. Većina tih predmeta je iz perioda vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla. Iako je naglašavanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidi se da su tkalje, vezilje i drvorezbari ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, koji je bio veoma važan u životu tadašnje čovekove zajednice.

 

U okviru izložbe prikazan je i deo predmeta sa simbolima srpske državnosti koji se čuvaju u Etnološkom odeljenju Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će u zrenjaninskom muzeju biti dostupna publici do 30. marta 2024. godine.

 

 

Izvor: Grad Zrenjanin