Ministarstvo odbrane Republike Srbije i ove godine raspisuje  konkurs za upis učenika u Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA.

U zrenjaninskim srednjim školama danas je održana promocija vojnih škola.

Promociju su održali kadeti 146. klase kopnene vojske Srbije Mihajlo Sladojević  i Vojno medicinskog fakulteta Milica Šemić.

O uslovima upisa u vojne škole govorila je Milica Šemić.

„Zainteresovani učenici treba da ispune opšte i posebne uslove konkursa za upis u Vojne škole i Vojnu Akademiju koji će biti objavljen 15. februara i trajaće do 31. marta. Ove škole pružaju vrhunsko obrazovanje i mnoštvo novih iskustava i benefita, kao što je siguran i stalan posao nakon samog završetka školovanja. Naravno, pored toga kadeti ostvaruju i nova poznanstva, prijateljstva iz ljubavi kroz sve četiri godine školovanja. Sam život na Akademiji veoma je organizovan te su disciplina i poštovanje pravila na prvom mestu. Uz to, stvaranje radnih navika, sazrevanje i osamostavljivanje sastavni su deo boravka u Vojnim školama. Zbog toga mislim da je Vojni poziv prava stvar za mlade koji gaje neizmernu ljubav prema otadžbini i žele da iskuse nove izazove u svom životu. Da bi se kandidati prijavili neophodno je da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa. Za prijavu kandidata neophodno je da budu državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije. Takođe, moraju ispunjavati zdravstvene medicinske uslove koje utvrđuje nadležna vojno lekarska komisija“, rekla je kadet, Milica Šemić.

ŠTA SVE NUDI VOJNA ŠKOLA

  • Kompletne troškove školovanja
  • Savremeno visoko obrazovanje i naučno -istraživački rad na akademskim studijama
  • Proveru stečenih znanja na terenima
  • Učešće  na naučnim konferencijama i seminarima
  • Mesečna primanja prilagođena  godini studiranja i uspehu
  • Obuku u skijanju i upravljanju motornim vozilima
  • Korišćenje sportskog centra

O benefitima nakon završene vojne škole govorio je  Mihajlo Sladojević.

„Kada završite vojnu škole postajete oficir Vojske Srbije i dobijate
čin potporučnika. Dobija se diploma sa stručnim nazivom iz odgovarajuće naučne oblasti. Nakon završetka školovanja obezbeđeno je zaposlenje u jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i rad u okruženju koje omogućava uspešan profesionalni razvoj. Dobija se međunarodni sertifikat STANAG o poznavanju stranih jezika, kao i  međunarodni sertifikat ECDL o poznavanju rada na računarima“, rekao je kadet Mihajlo Sladojević  i istakao da  postoji mogućnost nastavka školovanja na master i doktorskim studijama na Vojnoj akademiji ili na drugom fakultetu u zemlji i inostranstvu, kao i mogućnost stručnog i karijernog usavršavanja i napredovanja u školi nacionalne odbrane. Vojna škola pruža mogućnost pohađanja kurseva u zemlji i inostranstvu i razvoj karijere u više oblasti u skladu sa profesionalnim opredeljenjen“, objasnio je kadet, Mihajlo Sladojević.

POGLEDAJTE SVE DETALJE KONKURSA:

Konkurs za upis u Vojnu akademiju OVDE

Konkurs za upis na Medicinski fakultet VMA OVDE

Konkurs za upis u Vojnu gimnaziju OVDE

Konkurs za upis u Srednju stručnu vojnu školu „1300 kaplara” OVDE

Konkurs za upis u vojne škole – Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu „1300 kaplara“ biće otvoren od 15. februara, a zainteresovani kandidati i kandidatkinje moći će da podnesu prijave do 31. marta 2024. godine.

MISIJA

Sistemom vojnog obrazovanja izgraditi identitet profesionalnog oficira-lidera, časnog, odanog, osposobljenog i spremnog za intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva u službi
otadžbine Republike Srbije. Ta misija može se sprovesti na sledećim studentskim programima:

  • Kopnena vojska
  • Tehnološko inženjerstvo materijala
    i zaštite
  • Vojnoelektronsko inženjerstvo
  • Vojnomašinsko inženjerstvo
  • Vojno vazduhoplovstvo
  • Vojnosaobraćajno inženjerstvo
  • Ekonomija odbrane

Kontakt adrese za bliže informacije:

VOJNA AKADEMIJA

Veljka Lukića Kurjaka 33, Beograd

Tel: 011/3603-344 • 011/3603-341

e-mail: stud.sluzba@va.mod.gov.rs

www.va.mod.gov.rs

 

VOJNA GIMNAZIJA

Humska 22, Beograd

Tel: 011/3603-966

e-mail: vogi@mod.gov.rs

www.gimnazija.mod.gov.rs

 

SREDNjA STRUČNA VOJNA ŠKOLA

Humska 22, Beograd

Tel: 011/3603-976, 011/3603-634 i 066/8708-772

e-mail: ssvs@mod.gov.rs

www.vojnaskola.mod.gov.rs