Zrenjanin- Naš sugrađanin, MSc Čedomir Milićev, nedavno je izdao knjigu „Putovanje ka zdravijem telu, naučni pristup ishrani i mršavljenju“ koja sadrži ozbiljan naučni pristup ovom problemu i plod je dugogodišnjeg istraživanja i ličnog iskustva, jer je pisac ove knjige dobio najveću životnu bitku pobedivši najgoru opaku bolest – kancer.

Ova knjiga je priručnik za neformalno zdravstveno obrazovanje, i prva je knjiga iz edicije: „Čelično zdravlje“. „Putovanje ka zdravijem telu, naučni pristup ishrani i mršavljenju“ se bavi pitanjima i odgovorima i u teoriji i u praksi i ona je najbolja zato što je koncept formiran na osnovu definicije američkog udruženja endokrinologa (AACE), da se gojaznost smatra hroničnom bolešću koja zahteva ozbiljan pristup i lečenje. To znači da ga treba tretirati kao medicinski problem. Temelj knjige se bazira na analizi materijala iz naučnih časopisa gde su objavljivana najeminentnija naučna istraživanja. Te stoga ima naučni karakter, između ostalog i zato što objašnjava ne samo mentalne već i fiziološke procese gojenja, kako bi se problem rešio. Ali isto tako kroz pitanja i odgovore da se utvrde navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti koje dovode do viška kilograma. Građa je prikazana po principu od jednostavnog ka složenom i sistematizovana prema poglavljima koja upućuju ka zaključku da je neophodno preuzeti akcije. Knjiga nudi praktične savete za zdraviju ishranu i fizičku aktivnost, kao i primere jelovnika, vežbi, a pre svega razumevanju problema! Posebna pažnja se posvećuje faktorima rizika za gojaznost i kardiometabolički rizik. Takođe, se objašnjava značaj poznavanja sopstvenog tela i njegovih fizioloških procesa u procesu mršavljenja. Poglavlja iz sadržaja: Zdravstvena pismenost, motivacija za uvođenje promena (sa praktičnim motivacionim odgovorima) i fizička aktivnost, će biti uvrštena u svim knjigama iz edicije „Čelično zdravlje“.
Cilj knjige je da čitaocima pruži celovit naučni pristup za rešavanje problema gojenja i postizanje zdravijeg životnog stila.

Knjiga se može poručiti  slanjem sms poruke koja sadrži ime i prezime i adresu na broj telefona 064/1220485. Cena knjige iznosi  2500 din.

„Dobrodošli u ovu knjigu posvećenu vašem ličnom razvoju, postizanju uspeha i vašem najvažnijem bogatstvu – zdravlju. Pre nego što krenete na ovo putovanje samopoboljšanja, dozvolite mi da izrazim iskreno zadovoljstvo što se nalazimo zajedno na ovim stranicama. Ova knjiga je plod dugogodišnjeg istraživanja i ličnog iskustva, rekao bih životne orijentacije. A pisanje ove knjige je s ciljem da vam pruži znanje, inspiraciju i podršku na putu ka ostvarenju vaših ciljeva i postizanju izuzetnog uspeha u životu.
Mnogi od nas sanjaju o postizanju značajnih ciljeva i ostvarenju ličnih ambicija. Bilo da želite uspeti u karijeri, ostvariti harmonične odnose s ljudima, ovladati veštinama koje vas čine vrsnim profesionalcem ili jednostavno želite pronaći sreću i ispunjenost u svakodnevnom životu – ova knjiga će vam pružiti alate i strategije koje možete primeniti kako biste ostvarili sve što želite.
Važno je napomenuti da svaki uspeh zahteva predanost i napor. Nema magične formule koja će vas preko noći pretvoriti u osobu koja je postigla sve što je ikada želela. Uspeh je putovanje, a ne odredište. Samo strpljenje, upornost i rad su ključni sastojci na ovom putu.
Kroz ove stranice, ohrabriću vas da otkrijete svoj unutrašnji potencijal i izvučete najbolje iz sebe. Razgovaraćemo o važnosti pronalaženja motivacije koja će vas gurati napred u teškim vremenima i držati vas na pravom putu ka vašim ciljevima. Pomoći ću vam da gradite samopouzdanje, jer verujem da je vera u sebe osnova za postizanje izuzetnih rezultata.
Ne smemo zaboraviti da naše mentalno i fizičko zdravlje idu ruku pod ruku. Bez dobre brige o svom telu i umu, nećemo moći da funkcionišemo na najbolji mogući način. Zato ćemo posvetiti posebnu pažnju održavanju ravnoteže između fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i mentalne dobrobiti. Samo tako ćemo moći da izgradimo temelje koji nas podržavaju na putu ka uspehu.
Naša sposobnost da postignemo izuzetan uspeh leži u tome kako koristimo svoje vreme. Vreme je naše najdragocenije bogatstvo, i svaka sekunda koju iskoristimo na način koji nas približava ostvarenju ciljeva je korak napred. Naučićemo kako bolje organizovati svoje vreme i usmeriti ga prema onome što nam je važno, kako bismo bili produktivniji i efikasniji u postizanju željenih rezultata.
Uzimanje kontrole nad svojim životom, postavljanje jasnih ciljeva i rad na njihovom ostvarivanju može biti izazovno, ali i vrlo ispunjavajuće. Naša zajednička misija tokom čitanja ove knjige jeste da otkrijete snagu koja leži u vama, stvorite plan akcije i krenete hrabro napred ka svojim snovima.
Zahvaljujem vam što ste odabrali ovu knjigu kao svog partnera u ličnom razvoju. Verujem da ćete iz nje izaći sa novim perspektivama, korisnim znanjem i inspiracijom koja će vas motivisati da živite život punim plućima i ostvarite svoje najveće snove“ – istakao je pisac  Čedomir Milićev.

Recenziju ove knjige napisala je Svjetlana Ždrale, Doktor medicine i ljubitelj istinskih životnih vrednosti koju prenosimo u celosti.

„Inspiraciju za stvaranje ozbiljnog književnog dela autor pronalazi u dubini svoje duše, u iskonskoj potrebi da se savlada teška i okrutna bolest, čije ime izaziva strah i čije ime je, gotovo, sinonim za smrt. Potreba da svoje iskustvo i svoje ogromno stečeno znanje o zdravlju, o dobrim i lošm navikama, o složenim putevima ka kvalitetnijem načinu života, prenese na sve zainteresovane, kao podsticaj i kao smernicu, je glavni motiv ovog dela.
Najveća pobeda koju čovek može da ostvari je pobeda nad samim sobom: pobeda sopstevnog straha, koji parališe, jačanje volje, usvajanje novih znanja, usvajanje novih navika, istrajnost.
Da je ovo delo pisao lekar, oslanjao bi se samo na naučne podatke, bilo bi suvoparno i beživotno.
Da je ovo delo pisao neko sa iskustvom, ali bez bazičnih znanja iz medicinee i biologije, možda bi delovalo laički.
Ovde imamo spoj sopstvenog, uspešno savladanog životnog problema, usvojenog znanja i ozbiljnog istraživačkog rada na temu očuvanja zdravlja, na temu stila života, na temu veštine ishrane i življenja u duhu zdravlja.
Pisac stvara sopstvenu filozofiju o lakoći življenja, kad se pomiriš sam sa sobom, kad shvatiš da prepreke postoje da se preskaču i da nas ojačaju.
Tema današnjice: gojaznost sa svim rizicima koje nosi, psihološko i fizičko opterećenje, poremećaj metabolizma, prateće i preteće bolesti, ima rešenje. Oslanjajući se na, visokostručnu literaturu američkkog endokrinološkog udruženja, autor nas, sistematično vodi kroz suštinu problema, na zanimljiv i pristupačan način i postepeno nam otvara vrata rešenja.
Na jasan i konkretan način, poglavlje po poglavlje, rasvetljavaju se uzroci nastanka gojaznosti: sedalni način života i fizička neaktivnost, akumulacija stresa i psihološko prejedanje, kao i poremećaj metaboličkih procesa u ćelijama, organima i celom organizmu.
Kao posledica nakupljanja viška kilograma u organizmu, razvijaju se mnoge bolesti, krvnih sudova, srca, endokrinih žlezda, koa i lokomotornog apatara. Opterećeno je srce, pluća, zglobovi i mišići, razvijaju se različite forme šećerne bolesti. Estetski momenat nije zanemarljiv. Nastaju i psihološke tegobe. Te činjenice bi mogle izavati depresiju i druge vrste loših rspoloženja.
Ovde se nude rešenja: podsticaj, ohrabrenja, konkretni zadaci za usvajanje zdravih navika u životu.
Ono sto je posebno osvežavajuće u ovoj zanimljivoj knjizi su praktični i primenljvi recepti koji konkretizuju svu teoriju o zdravoj ishrani i pored ohrabrujućih sugestija o uvođenju zdravih životnih navika, istinski pomažu da se krene putem zdravog načina života i pravilne, izbalansirane ishrane, kojom se rešava problem gojaznosti, postiže ravnoteža u organizmu, poboljšava opšte stanje organizma, podiže energetski nivo, jača volja i ostvaruje stanje zadovoljstva, fizičke i psihičke stabilnosti.
Čedomir Milićev je altruista, koji svoje itelektualne, emotivne i ljudske vrednosti i spoznaje želi da podeli sa radoznalim, savesnim, ali i očajnim čitaaocima; ljudima koji traže objektivne činjenice, praktične savete, detaljna uputstva, motiv da odole izazovima i ostanu na putu ka ozdravljenju, ili na putu zdravog života.“