Manifestacija „Dani Republike Srpske“ održana je u nedelju, 10. marta, u Sečnju. Svečnoj akademiji, u Domu kulture, prisustvali su vladika banatski Nikanor, brojno sveštenstvo, načelnik  opštine Bileće Veselin Vujović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, domaćin manifestacije predsednik opštine, Nebojša Meljanac sa saradnicima.

Na samom početku svečanosti hor „Sveti Serafim Sarovski“ izveo je himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Vladika banatski Nikanor  istakao je važnost jedinstva srpskog naroda, ali  i naglasio da se mora poštovati istorija i tradicija.

„Narod koji ne zaboravlja svoje pretke, neće biti zaboravljen ni od svojih potomaka“, naglasio je vladika Nikanor.

U opštini Sečanj, kao i u više sela ravnog Banata, naseljeno je posle Drugog svetskog rata naseljenicima iz Bosne i Hercegovine. Naši prijatelji iz Republike Srpske  danas žive na području gde su naši koreni, te je nemoguće prekinuti čvrstu nit koja nas  povezuje – poručili su domaćini  na sinoćnoj akademiji.

Domaćin manifestacije, predsednik opštine Sečanj, Nebojša Meljnac istakao je da veliki broj meštana potiče iz Hercegovine i ukazao na potrebu jedinstva srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije.

„Velika nam je čast da okupimo brojne prijatelje iz Republike Srpske u okviru manifestacije „Dani Republike Srpske u Srbiji“ koja se ove godine održava u našoj opštini i koja povezuje naš narod. Ovako  mora i da se nastavi, tako mi živimo i tako učimo našu decu.  Drago mi je što sve više mladih uzima učešće u očuvanju kulture i tradicije i što  čuvaju duh našeg pravoslavlja, ali isto tako mi je drago što su složni i sa ostalim narodima u našoj opštini. U opštini Sečanj nikada nije zabeležen ni jedan nacionalni incident i svi smo uvek živeli  u slozi, a to je znak da našu decu vaspitavamo  na pravi način“ rekao je Nebojša Meljanac i zahvalio se svima što su došli u Sečanj i poželeo da se redovno vraćaju u ovaj kraj.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović rekao je da se na manifestacijama poput ove pokazuje jedinstvo naroda.

„Sada kada se Republika Srpska i Srbija nalaze  pred velikim iskušenjima i izazovima, kada našoj Srbiji ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet, kada se sudi predsedniku Republike Srpske, važno je da razumemo potrebu da budemo jedinstveni i sabrani i da je jedini odgovor na sve te izazove, jedinstvo i sabranost. Mislim da je važno istaći da su naša dva rukovodstva na čelu sa predsednicima na vreme  prepoznali koliko je važno da smo zajedno i sada, zajedno slavimo sve značajne istorijske datume u našoj istoriji, zajedno radimo na uspostavi kulture sećanja, zajedno se sećamo svih naših stradalnika koji su svoje živote ugradali u temelje naše Republike Srpske i Srbije. Zajedno pokazujemo da samo jedinstveni i sabrani se možemo sačuvati“, rekao je Mlađen Cicović.

Na svečanoj akademiji učestvovali su hor “Sveti Serafim Sarovski” iz  Zrenjanina, pevačka grupa “Ercegovina” iz Sečanja, KUD “Vlado Tomanović” iz Sečanja, mlade pesnikinje Zora i Milica Zubac recitovale su stihove, KUD “Dr Borislav Jankulov” iz Jaša Tomića, KUD “Jandrija Tomić – Ćić” iz Krajišnika i  Dejan Milićević,  mladi guslar iz Bileće.

 

Druženje prijatelja iz republike Srpske i domaćina, nakon svečane akademije, nastavljeno je u prijatnoj i opuštenoj atmosferi uz tradicionalne specijalitete u hotelu Crveni cvet.

Foto: Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, vlasnik kompanije „Keramika Jovanović“ Buda Jovanović i Darko Vukoje

Hadži Borislav Novaković pozdravio je sve goste, poželeo im dobrodošlicu i šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađenu Cicoviću uručio nekoliko knjiga.

„Dolazak naših predaka u ove krajeve nije doprineo raskidanju veza sa starim krajem, već naprotiv, učvrstili smo vezu sa onima koji du pre nas došli, a da pri tom nismo zaboravili one koje su tamo ostali“, istakao je Hadži Borislav Novaković.

Svečanu akademiju “Dani Republike Srpske u Banatu”organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Sečanj i opština Sečanj.