Zrenjanin- I ovog marta Kulturni centar Zrenjanina organizuje veliki broj programa za sve generacije. Publika će imati priliku da pogleda dva mjuzikla, jednu pozorišnu predstavu, dođe na koncert školskog benda, na promociju knjige, poseti dve izložbe, debatuje na dve tribine i uživa u osmomartovskom koncertu Zrenjaninske filharmonije. Organizuju se i radionice za mlade iz oblasti kreativne industrije, Dani frankofonije, dečje onlajn radionice. Održaće se i deveti kviz serijal „SuPersu“, bioskopske projekcije a za kraj meseca je zakazan i početak gostovanja 18. turneje filmskog festivala „Slobodna zona“…

 

PROMOCIJA KNjIGE HAJNALKE MOLNAR – „MILEVA MARIĆ AJNŠTAJN: RELATIVNO IZMEĐU REDOVA“

Promocija najnovije knjige Hajnalke Molnar „Mileva Marić Ajnštajn: Relativno između redova“ održaće se u ponedeljak, 4. marta u 18 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Reč je o biografsko – dokumentarističkoj prozi koja prati život Mileve Marić Ajnštajn čiji je doprinos naučnom svetu bio u senci poznatog supruga, naučnika Alberta Ajnštajna…
Pored autorke u programu učestvuju Mirjana Marković, Jelena Šuljmanac Milošević i Zvonko Bednar uz muzičku podršku Tibora Šivega.

MJUZIKL “VESELE DEVOJKE“

Mjuzikl „Vesele devojke“ biće izveden u utorak, 5. marta na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Reč je o svojevrsnom muzičko-scenskom spektaklu koji je adaptacija istoimenog američkog mjuzikla urađenog u režiji Radeta Vukotića. Kako se navodi to je priča o šest najboljih drugarica iz detinjstva koje se ponovo okupljaju na devojačkoj večeri u čast udaje ćerke jedne od njih. Osim svima dobro znanih muzičkih numera poput “Andrea”, “Apsolutno tvoj”, “Hajde da ludujemo”, “Jutro je”… (muzička saradnja: Vasil Hadžimanov), predstavu čini zanimljivom i dramski sukob između dve drugarice u koji su upletene, i sve druge. Prepliću se životne priče pet različitih žena – priče o sreći i ljubavi, prijateljstvu i poverenju, ali i nezadovoljstvu i neostvarenosti.
Uloge tumače: Tijana Dapčević, Maja Brukner, Zorana Pavić, Jelena Đukić, Ivana Peters i Svetlana Sretenović.

Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

– Informacije o prodaji karata:
– 023/566712
– 063/562783

 

 

KONCERT ŠKOLSKOG BENDA „STRUJNI UDAR“
Naziv koncerta: „Od ‘Tesle’ ženama Zrenjanina“

Na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 7. marta održaće se koncert školskog benda Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ – „Strujni udar“. Na koncertu pod nazivom „Od ‘Tesle’ ženama Zrenjanina“ iz benda poručuju da će publika uživati u zvucima melodija raznih žanrova i pozivaju Zrenjanince i Zrenjaninke da zajedno učestvuju u dočeku Osmog marta jer je zabava zagarantovana.
Koncert počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE – „POKLON DAMAMA“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, u petak, 8. marta Zrenjaninska filharmonija održaće koncert pod nazivom ,,Poklon damama”. Kao solisti će nastupiti Ana Aleksić Šajrer, sopran i Stevan Karanac, tenor, dok će orkestrom dirigovati maestro Mikica Jevtić.

Koncert počinje u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 20 časova.
Pokrovitelj koncerta je Grad Zrenjanin.

Imajući u vidu da je koncert besplatan i da uvek vlada veliko interesovanje za nastup zrenjaninskih filharmoničara, slobodnih karata više nema.
Iz filharmonije poručuju: “Uz pažljivo odabrane kompozicije, čekamo vas da zajedno obeležimo ovaj lep datum…”.

RADIONICE ZA MLADE IZ OBLASTI KREATIVNE INDUSTRIJE

Kuturni centar Zrenjanina, u saradnji sa „Šik Šok Šourumom“, organizuje ciklus besplatnih radionica „Kreativni kompas: Navigacija kroz dizajn“. Radionice su namenjene učenicima osmog razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Koncept je osmišljen na način da mlade upozna sa odabranim pojmovima i alatima koji se koriste u kreativnim industrijama. Akcenat se stavlja na korišćenje kreativnosti i znanja iz oblasti kulture i intelektualne svojine za proizvodnju roba i usluga od društvenog i kulturnog značaja. Radionice su deo šire strategije za razvoj i promociju kreativnih industrija među mladima. Za početak, održaće se četiri radionice. Prve dve vodiće akademska slikarka Gabriela Parigros o dizajnu, temama i elemenatima vezanim za izradu plakata i to od upoznavanja istorije dizajna do primene savremenih tehnologija putem digitalnih alata i softvera. Treću radionicu održaće Sonja Antonić, diplomirana filozofkinja i brend strategistkinja koja će sa polaznicima baviti brending strategijima za određeni proizvod ili temu. Četvrta radionica organizuje se u formi prezentacije na kojoj će se predstaviti radovi nastali na prethodnim radionicama, otvoriti diskusija i uraditi evaluacija.

Detaljan program predavanja pogledajte na: www.kczr.org

 

TRIBINA «NEMAČKA VAZDUHOPLOVNA MISAO OD 1935 – 1945.»

Tribina «Nemačka vazduhoplovna misao od 1935 – 1945.» biće održana u utorak, 12. marta u 18 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. O nemačkom vazduhoplovstvu, istorijskim i vojnim okolnostima i o političkim dešavanjima u Evropi pred i za vreme Drugog svetskog rata govoriće istoričar mr Petar Jakšić.
Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Tema od istorijskog značaja o nemačkoj vazduhoplovnoj mašineriji. Na tribini ćemo se osvrnuti na istorijske i vojne okolnosti sa posebnim osvrtom na politička dešavanja u Evropi i samoj Nemačkoj, pred i za vreme Drugog svetskog rata. Važnost konstruktorskih rešenja i inovacija za svetsko vazduhoplovstvo su tema ovog stručnog istorijskog predavanja.

IZLOŽBA DANKE, DANKA

U četvrtak, 14. marta, u Kulturnom centru Zrenjanin biće otvorena izložba danke, Danka posvećena Danki Ječmenici (1966–2022), savetnici za poslove grafičkog dizajna pri Gradskoj upravi grada Zrenjanina. Tema izložbe i prateće publikacije koja će tom prilikom biti predstavljena je njen rad na kreiranju i oblikovanju vizuelnog identiteta Grada i lokalne samouprave, turističke ponude Zrenjanina, ovdašnjih ustanova kulture, kao i razni drugi nezavisni projekti. Nakon otvaranja, na kom će nastupiti hor «Panonika», sledi neformalno druženje uz Dankinu omiljenu muziku. Početak je u 19 časova.

 

PREDSTAVA “BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA”

Predstava “Bilo jednom na Brijunima” biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 15. marta sa početkom u 20 časova. Glumci: Milan Marić, Branislav Trifunović, Sanja Marković i Tihana Lazović oživeće stvarni istorijski susret dva čuvena bračna para, Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor, koji se odigrao na ostrvu Brijuni, sedamdesetih godina prošlog veka. Snimanje filma “Sutjeska” bio je osnovni povod ovog susreta i to je ono što o samom susretu znamo. Sve ostalo je plod naše mašte. Upravo, domaštavanje i istraživanje mogućih događaja između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog stvarnog susreta tema je predstave za koju je tekst napisao i režirao Kokan Mladenović.

Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od srede, 28. februara radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Informacije o prodaji karata:
023/566712
063/562783

 

TRIBINA „SVEDOČENjE EKONOMISTE“

U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 19. marta u 18 časova biće održana tribina „Svedočenje ekonomiste (Slučaj Kovid – 19)“. Tema tribine je analiza ekonomiste prof. dr Dejana Molnara, vanrednog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu urađena u obliku ekonomskog dnevnika koji je nastao tokom i nakon pandemije kao i o posledicama i uticajima kako na građane tako i na državnu, regionalnu i globalnu ekonomsku politiku. Na tribini govore dr Dejan Molnar i Đorđo Prstojević, moderator i urednik tribinskog programa.

Tema tribine je troknjižje/triologija, svojevrsnog ekonomskog dnevnika (hronike ) tokom i nakon korone iz ugla ekonomiste. Profesor Molnar je izvrsnim analizama ekonomskog okruženja u kome smo se našli kao država i društvo, uspeo da građanima koji nemaju neka ekonomska predznanja, približi ekonomsku situaciju izavanu korona virusom i posledice po građane i privredu kako naše zemlje, šireg regiona i čitavog globalnog sveta. Na tribini građani će imati priliku da osim o posledicama pandemije korona virusa, čuju akatuelne informacije i analize o ekonomskim predviđanjima i ekonomskim pokazateljima privrede našeg grada i države.

 

DANI FRANKOFONIJE/ZIUA FRANCOFONIEI

U Kulturnom centru Zrenjanina u sredu, 20. marta obeležavaju se Dani Frankofonije/Ziua Francofoniei. Publiku očekuje program obeležavanja ovog značajnog događaja vezanog za jezik i frankofonu kulturu u okviru kojeg se organizuje i projekcija filma „6,9 na Rihterovoj skali“ (6,9 pe scara Richter). Rumunija je više od trideset godina članica Međunarodne organizacije Frankofonije i tim povodom Generalni konzulat Rumunije (Consulatul General al României) sa sedištem u Vršcu, Grad Zrenjanin, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna (Institutul de Cultura al Romanilor din Voivodina) i Kulturni centar Zrenjanina organizuju program posvećen frankofoniji i predstavljanju svih vidova saradnje na polju kulture, nauke, ekonomije i zajedničkog prosperiteta. Program počinje u 20 časova.

MJUZIKL “VIOLINISTA NA KROVU”

Poklon Jevrejske opštine Zrenjanin svome gradu
Povodom predstojećeg jevrejskog praznika Purim u goste nam dolazi čuveni mjuzikl „Violinista na krovu“ koji će biti izveden u četvrtak, 21. marta na Velikoj sceni Kulturnog centra sa početkom u 20 časova. Publika će biti u prilici da pogleda najnoviju inscenaciju mjuzikla Josipa Stejna u režiji Stefana Sablića i produkciji Jevrejskog kulturnog centra iz Beograda. Mjuzikl je poklon Zrenjanincima od strane Jevrejske opštine Zrenjanin i realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom.
Karte za ovu predstavu darovnicu mogu se preuzeti na biletarnici Kulturnog centra od srede, 6. marta radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

 

Mjuzikl Josipa Stejna “Violinista na krovu” zasnovan je na priči Šolema Alehema “Tejvje, raznosač mleka“, a Stajn je tu klasičnu kratku priču na jidišu adaptirao u proslavljeni brodvejski hit. Tekst pesama napisao je Šeldon Harnik, a muziku Žeri Bok.
– Radnja se odigrava u izmišljenom jevrejskom selu u carskoj Rusiji i na uzbudljiv, ali i potresan način govori o jevrejskoj tradiciji. Glavni junak, Reb Tevje trudi se da očuva jevrejsku tradiciju i zbog toga dolazi u sukob sa svojim ćerkama i njihovim željama da se udaju za osobe koje nisu izabrane na tradicionalan način.
Upitan šta ga je motivisalo da radi “Violinistu na krovu”, kog je žanra (u datoj postavci) i šta je izvukao u prvi plan, Stefan Sablić za “Blic” kaže:
„Jevrejska priča o večitom progonu, rasizam, proterivanje, neuništivi antisemitizam kao i pitanja opstanka, održavanja vere i tradicije, međureligijskih brakova su nažalost bolne teme i dalje aktuelne u 21. veku. Predstava je uprkos tome vesela, muzika je veoma lepa, orkestar virtuozan, glumci divno pevaju i glume…“ – kaže Stefan Sablić.

U glavnoj ulozi je Nebojša Ljubišić, a igraju i Dragana Đukić, Ivan Jevtović, Branislava Podrumac, Miloš Vlalukin, Staša Nikolić, Vedran Borovčanin, Lea Savin i Ognjen Malušić u alternaciji sa Petrom Đurđevićem. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Boris Čakširan, a orkestar čine Dragana Anđelić Bunjac, Filip Krumes, Srđan Đorđević, Goran Milošević i Sinan Aćifović.

Šta su „Korak napred“ i Purim
Gostovanje mjuzikla “Violinista na krovu” deo je višegodišnje manifestacije “Korak napred” koju organizuje Jevrejska opština Zrenjanin sa plemenitim ciljem da se kroz prikazivanje jevrejske kulture sredina u kojoj živimo upozna sa njom i lakše je prihvati, ali i uz promociju kulturnih vrednosti naroda sa kojima živimo dokažemo da nas različitost ne sme razdvajati i da se negovanjem sopstvene tradicije i identiteta uči da se tuđa poštuje. Ovogodišnju manifestaciju počinjemo uoči Purima, velikog jevrejskog praznika koji ove godine pada 23. i 24. marta. Glavna karakteristika Purima jeste podsećanje na Jevreje u persijskom ropstvu i Esteri koja ih je spasila, ali i organizovanje maskenbala i pozorišnih predstava.

24. MARTA ODRŽAVA SE SUPERSU KVIZ

Kviz namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom „SuPersu“ biće održan u nedelju, 24. marta u Kulturnom centru Zrenjanina. Predviđeno je takmičenje 23 školske ekipe, uzrasta od petog do osmog razreda, sa administrativnog područja grada. Kroz druženje i upoznavanje proveravaće se znanja iz opšte kulture i različitih oblasti (školskog) gradiva. Snimanje devetog kviz serijala počinje u Velikoj sali Kulturnog centra u 8.30 časova i otvoreno je za javnost. Članovi žirija su Rako Tomović, profesor istorije, predsednik žirija, Ivana Sabo, profesorka biologije i Vladimir Đurić, pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe Kulturnog centra. Najuspešnije takmičarske ekipe očekuju vredne nagrade u vidu putovanja. Prvoplasirani se nagrađaju besplatnim letovanjem na nekoj od morskih destinacija, drugoplasirana ekipa provešće vikend u Akvaparku u Jagodini a za osvojeno treće mesto, za nagrađenu ekipu, organizuje se izlet u Akvapark Petrolend u Bačkom Petrovcu. Sve učesnike bez obzira na plasman očekuju nagrade.

Organizator kviza je Kulturni centar Zrenjanina.
Kviz će se emitovati na RTV „Santos“. O terminu prikazivanja blagovremeno ćemo vam pružiti informaciju.

IZLOŽBA GRAFIKA STUDENATA FAKULTETA UMETNOSTI U NIŠU

Izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu predstaviće se zrenjaninskoj publici od 28. marta do 9. aprila 2024. Izložba sadrži 90 grafika različitih dimenzija nastalih u periodu od 2022-2023. godine i na ideji prezentovanja godišnje grafičke produkcije na osnovnim i master akademskim studijama ovog niškog fakulteta. Izbor grafika obuhvata aktivnosti studenata sa dve studijske grupe, Departmana likovnih i Departmana primenjenih umetnosti. Svečano otvaranje zakazano je u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina, u izložbenom salonu, 28. marta u 19 časova.

Zajedno sa studentima radove će predstaviti profesori fakulteta.

 

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
 Mart 2024.
I ovog meseca ljubitelje sedme umetnosti, popularne kulture, zabavnih sadržaja, filmskih zapisa i priča, očekuje niz projekcija u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina. Karte po veoma popularnoj ceni od 250 dinara za dečje i 300 dinara za filmove u večernjem terminu od 20 časova prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije. Na repertoaru za mart 2024. nalazi se četiri dečjih animiranih i šest igranih filmova. Od 21. marta počinje i 18. prolećna Turneja festivala „Slobodna zona“, projekcije su besplatne, emitovaće se četiri igrana i tri dokumentarna ostvarenja, svakog četvrtka do 2. maja 2024. Za projekcije filmova Slobodne zone ulaz je besplatan.

U našoj Velikoj sali, sa savremenim kinoprojektorom i dobrim zvukom, odlična bioskopska atmosfera je zagarantovana. Vidimo se!
Napomena: Zbog održavanja dečjeg kviza SuPersu u nedelju, 24. marta u 11 časova nije zakazana projekcija dečjeg filma.

Da bi vam približili filmove u nastavku pročitajte i pogledajte sinopsise i trejlere i predviđen raspored projekcija.

 

 

MATINE

Nedelja, 3. mart – 11 časova – „Kung Fu panda 4“

„Ovog proleća, posle skoro decenije, ikona komedije Džek Blek vraća se svojoj ulozi Poa, najneverovatnijeg majstora kung fua na svetu, u urnebesnom novom poglavlju omiljene akcione komedije, Drimvorksove franšize, Kung Fu Panda 4. Nakon tri avanture koje prkose smrti, pobeđujući zlikovce svetske klase svojom neuporedivom hrabrošću i ludim borilačkim veštinama, Po, Zmajev ratnik (nominovan za Zlatni globus Džek Blek), pozvan je da se … već jednom odmori. Tačnije, izabran je da postane duhovni vođa Doline mira. To nameće nekoliko očiglednih problema. Prvo, Po zna o duhovnom vođstvu isto koliko i o paleo dijeti, a drugo, mora brzo da pronađe i obuči novog Zmajevog ratnika pre nego što preuzme svoj novi položaj. Da stvari budu još gore, nedavno je viđena zla, moćna čarobnica, Kameleonka (dobitnica Oskara Vajola Dejvis), mali gušter koji može da se pretvori u bilo koje stvorenje, bilo ono veliko ili malo. Kameleonka drži svoje pohlepne male oči uperene u Poov štap mudrosti, što bi joj dalo moć da ponovo prizove u carstvo duhova sve glavne zlikovce koje je Po pobedio. Dakle, Pou će trebati pomoć. Pronalazi ga (recimo?) u obliku lukavog, oštroumnog lopova Žen (dobitnica Zlatnog globusa Avkvafina), stepske lisice koja se zaista uvuče Pou pod kožu, ali čije će se veštine pokazati neprocenjivim. U svojoj potrazi da zaštite Dolinu mira od Kameleonkinih reptilskih kandži, ovaj čudni komični dvojac moraće da sarađuje. U tom procesu, Po će otkriti da se heroji mogu naći na najneočekivanijim mestima..“
Trejler: https://youtu.be/9IUxQfSNBvY?si=1s-AN8mKgDouUFVM

Nedelja, 10. mart – 11 časova – „Ekipa iz džungle 2: Svetska turneja“

„Koga da pozovemo u pomoć kada misteriozni super-zlikovac prekrije džunglu ružičastom penom koja eksplodira u dodiru sa vodom? Tim iz džungle, naravno! Manje od mesec dana pre kišne sezone, počela je trka sa vremenom. Od Severnog pola do Dalekog istoka, prelazeći planine, pustinje i okeane, naši junaci će morati da pretražuju svet daleko od svoje omiljene džungle u potrazi za protivotrovom!…“
Trejler: https://youtu.be/cEcyOXFcZPk?si=EZ5TMI9T29ZHjRBw

Nedelja, 17. mart – 11 časova – «Priča o čarobnom maču»

«Nekada davno u dalekom kraljevstvu živeo je mladi ratnik Kosta i njegov najbolji prijatelj i saborac Čarobni mač, mač koji može da govori po imenu Čudoš. Kosta sa mačem kreće na put pun različitih izazova kako bi pronašao opasno čudovište – Belu senku. Pre mnogo godina, Kosta se zakleo da će osvetiti svoje najmilije, koji su stradali od ruke Bele senke. Na tom putu, punom raznih iskušenja upoznaju mladu čarobnicu Freju koja im se pridružuje u borbi da spasu svet i dokažu da je prava ljubav večna.»
Trejler: https://youtu.be/EqahTi-6phw

Nedelja, 31. mart – 11 časova – „Vau Vau zvezda 2“

„Bodi je tibetanski mastif od koga se očekuje da bude sledeći seoski čuvar stada veselih ovaca, ali nema strasti da preuzme tu ulogu. Bodi želi da postane najveća zvezda rokenrola! Godinu dana nakon prve emisije: Bodi i njegov bend su postali lokalno poznati – čak imaju i verne fanove! Ali kada im muzički mogul po imenu Lang pruži priliku da idu na turneju sa pop senzacijom, Lil Foki – Bodi i njegovi prijatelji shvate da slava ima svoju cenu i na kraju otkriju da samo ako ostanete verni sebi možete da oslobodite moć rokenrola!“
Trejler: https://youtu.be/nbw3vyFud1U?si=-jj9L0k7eHOZHFaq

IGRANI FILMOVI

Nedelja, 3. mart – 20 časova – „Živi i zdravi“

„Dva dana pre svadbe Dragana odlučuje da ipak ne želi da se uda. Međutim, sve je spremno: rodbina je pozvana, pokloni kupljeni, muzika plaćena, a pršuti isfetani. Za Lesa, strogu i surovu glavu mladoženjine porodice, nema govora o otkazivanju. Svadba mora da se desi, on svoj obraz pred narodom neće tek tako izgubiti. Zanesen romantičnom idejom o braku i ljubavi, mladoženja Momo se nada da će mlada zaista ostati. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.“
– Režija: Ivan Marinović
– Igraju: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Dragana Dabović, Nikola Ristanovski, Mirjana Joković, Dejan Đonović.
Trejler: https://youtu.be/pSn5LHXFatk?si=KAYhKG4g4RarQ8uY

 

Nedelja, 10. mart – 20 časova – „Divno venčanje“/ Beautiful weeding

„Nastavak napete ljubavne priče po istoimenom romanu – između Ebi, devojke koja beži iz prošlosti, i Trevisa, lošeg dečka kojeg upoznaje na koledžu. U nastavku ove uzbudljive romanse saznajemo kako je Ebi, junakinja filma The Wonderful Doom, postala gospođa Medoks. Ljubitelji Ebi i Trevisove romanse dobiće odgovore na sva svoja pitanja o danu (i noći!) njihovog venčanja u ovoj burnoj priči…“
Režija: Rodžer Kumbl
Igraju: Virdžinija Gardner, Dilan Sprous, Rob Estes
Trejler: https://youtu.be/1kMc8uqLkr0?si=fWq83G8UaZVUMqND

Subota, 16. mart – „Poslednji strelac“ – 20 časova

„Uzbudljiv akcioni triler „Poslednji strelac“ donosi neviđenu dozu napetosti, dramatike i akcije, upakovanu u nezaboravnu priču koja će vas držati prikovane za sedište tokom celog filma. U režiji izuzetnog Darka Nikolića, ovaj filmski dragulj stiže u bioskope širom Srbije 14. marta, u distribuciji Blitz filma. U ovom akcionom trileru, glavnu ulogu igra neponovljivi Nenad Jezdić kao inspektor Kuruzović. Priča prati njegovu dramatičnu borbu sa prošlošću nakon gubitka voljene supruge, a sve se komplikuje povratkom dugogodišnjeg neprijatelja, kriminalca Atanasija, čiju ulogu tumači Miodrag Krstović. Ali ovo je samo početak avanture koju predvodi g. Baltazarević, sjajno interpretiran od strane Miloša Timotijevića.“
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Dnh8PQ4xcxs&t=7s

 

Nedelja, 17. mart – 20 časova – film: Dina 2“

„Spektakularna avantura scenariste, reditelja i producenta filma – Denisa Villjanueva vraća se na velika platna u limitiranom periodu. Re-distribucija adaptacije prvog romana znaučno-fantastičnog klasika Dina Franka Herberta dolazi u bioskope uoči dugo očekivanog drugog nastavka. Film Dina osvojio je šest nagrada Oskar od ukupno deset nominacija. Priča prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora otputovati na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Nađe se usred sukoba oko ekskluzivne nabavke najcenjenijeg resursa koji postoji, najvredniji elementu+ galaksije koji se nalazi samo na Arakisu i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, u kojem će preživeti samo oni koji mogu pobediti svoj strah.“
Režija: Denis Villeneuve
Igraju: Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya
Trejler: https://youtu.be/e1Jmr3PDHYc?si=Jxbbn25LvOmui7QM

 

Nedelja, 24. mart – 20 časova – „48 sati i 1 minut“

«Scenariskinji ovog filma, Sonji Rajačić, u Holivudu poznatoj kao Sonia Alexa , inspiracija za scenario bio je slučaj koji je stravično potresao srpsku javnost i doveo do uvođenja Tijaninog zakona, a kojim su pooštrene kazne za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva dece. Između ostalog, ovim zakonom promenjeno je i to da policija više ne čeka da prođe 48 sati da bi krenula u potragu, već kreće odmah. Film “48 sati i jedan minut” upravo se bazira na tome kako zakon od 48 sati čekanja sprečava policiju da odmah krenu u potragu za decom, pa su roditelji prinuđeni da sami i svim silama tragaju za njima. Rajačićeva ističe da ju je Tijanin slučaj toliko potresao, te da je tada odlučila da piše o tih 48 sati i šta oni znači za potragu deteta.»
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=fhLr8wh-waQ

 

Nedelja, 31. mart – 20 časova „Godzila X Kong“
O filmu:
„Svedočite usponu novog carstva u najboljim bioskopskim formatima! Epohalni novi film produbiće istoriju titana, njihovo poreklo i tajne Otoka lobanja! Epska bitka se nastavlja! Filmski Monsterverse studija Legendary donosi eksplozivni okršaj između Godzile i Konga u potpuno novoj avanturi koja stavlja moćnog Konga i strašnog Godzilu u borbu protiv kolosalne pretnje skrivene unutar našeg sveta, izazivajući njihovo vlastito postojanje – i naše. „Godzila iks Kong: Novo carstvo“ dublje istražuje istoriju ovih titana i njihovog porekla, kao i tajne Otoka lobanja i dalje, otkrivajući mitološku bitku koja je pomogla oblikovati ova izvanredna bića i zauvek ih povezala sa čovečanstvom.“
Trejler: https://youtu.be/2hwPUDAVPzI?si=Up4ARQlF8x8kwcsj

 

18. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“
U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru ovogodišnje osamnaeste prolećne Turneje filmskog festivala „Slobodna zona“ svakog četvrtka od 20 časova u Velikoj sali od 28. marta do 9. maja publika će imati priliku da pogleda četiri igrana i tri dokumentarna filma. Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora donosi najnovije filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj (filmskoj) sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji pokrivaju širok spektar društvenih, ekonomskih i političkih problematika, a kvalitetom su u vrhu filmskog stvaralaštva. Ulaz je slobodan.

– Kraći pregled filmova
Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda sedam filmova među kojima su dva dobitnika nagrada ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona. Film «Rana oklevanja», dobitnik nagrade u Regionalnoj selekciji – Horizonti Balkana, kao i film «Sokolovo jezero», dobitnik nagrade u selekcij Prva dva koraka. Na repertoaru ovogodišnje turneje naći će se i drugi deo triologije reditelja Christiana Petzolda, film «Crveno nebo», film-esej «Draga Fiona» vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije. Film «Zlo ne postoji» prati preokrete u život Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat. Dokumentarni film «Neizbrisiva sećanja» čini seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove
bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa brunom i tragičnom istorijom Čilea. „Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinja Džoaia Bae, koja se iskreno i beskopromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na njenu 60 godina dugu karijeru.

 

U nastavku pogledajte raspored projekcija i detalje vezane za filmove.

Raspored projekcija:
28. mart – film: „Zlo ne postoji“
4. april – film: „Crveno nebo“
11. april – film: „Rana oklevanja“
18. april – film: „Sokolovo jezero“
25. april – film: „Draga Fiona“
2. maj – film: „Neizbrisiva sećanja“
9. maj – film: „Džoana Baez: Ja sam buka“

 28. mart – 20 časova
 „Zlo ne postoji“ – igrani film
Režija: Ryûsuke Hamaguchi, Japan, 106’

ZLO NE POSTOJI


“Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban „beg“ u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.”

 4. april – 20 časova
 „Crveno nebo“ – igrani film
Režija: Christian Petzold, Nemačka, 103’

CRVENO NEBO


„U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. ‘Crveno nebo’, drugi deo Pecoldove trilogije započete filmom ‘Undine’ (2020), govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku.“

 

 

 

 11. april – 20 časova
„Rana oklevanja“ – igrani film
Režija: Selman Nacar, Turska, Francuska, Rumunija, Španija, 84’

RANA OKLEVANJA


„Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika.“

18. april – 20 časova
„Sokolovo jezero“ – igrani film
Režija: Charlotte Le Bon, Francuska, Kanada, 100’

SOKOLOVO JEZERO


«Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.»

25. april – 20 časova
 „Draga Fiona“ – dokumentarni film
Režija: Fiona Tan , Holandija, 102’

DRAGA FIONA


«U Muzeju filma u Amsterdamu Fiona Tan je istraživala nemi, dokumentarni materijal pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana. Fiona, poreklom Indonežanka iz Australije, u Amsterdam je došla na studije 1988. Tokom tog perioda od oca je dobijala pisma u kojima je opisivao život kod kuće, svog unuka, psa, svetsku političku scenu i ekonomsku trku. Paralelno iščitavanje ovih pisama preko arhivskog materijala je neka vrsta audiovizuelnog toka svesti pojačana veštim zvučnim zapisom koji sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.»

2. maj – 20 časova
„Neizbrisiva sećanja“ – dokumentarni film
Režija: Maite Alberdi, Čile, 85’

NEIZBRISIVA SEĆANJA


„Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. ‘Neizbrisiva sećanja’ je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav.“

 

 9. maj – 20 časova
„Džoana Baez: Ja sam buka“ – dokumentarni film
Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor, 113’

DŽOAN BAEZ: JA SAM BUKA


„Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.“

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

U martu 2024. u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina, u okviru dečjeg programa, biće održano pet radionice. Svake subote pratioci i posetioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima.

 Previđen raspored održavanja radionica:

– Subota, 2. mart – radionica koja se realizuje u okviru projekta ‚‚Fine online‚‚ uz podšku Ministarstva kulture Republike Srbije
– Subota, 9. mart – radionica Booksurvival sa bibliotekarima, inspirisana knjigama koje govore o veštinama preživljavanja bilo da je reč o prirodnom ili socijalnom okruženju.
– Subota, 16. mart – radionica „Druženje sa logopedom“ – logoped u poseti OŠ „Uroš Predić“ u Orlovatu
– Subota, 23. mart – Kreativna radionica Luča ateljea sa Sanelom Dunđerski – poseta ateljeu
– Subota, 30. mart – radionica – „Druženje sa logopedom“ – logoped u poseti OŠ „Uroš Predić“ u Orlovatu

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.