Aleksandar Jovanov (20) iz Taraša pokreće akciju humanitarnog trčanja, kako bi prikupio novac za lečenje Nikole Mrdakovića (8), koji boluje od nekoliko tumora na mozgu.

 

Aleksandar je zamislio da trči od 9. marta do 13. ili 14. marta, u zavisnosti od vremena, krene iz Taraša i trči do Kragujevca i to je ruta od oko 220 km, a plan mu je da se svaki kilometar prodaje.

Svi koji budu želeli da kupe kilometar, moći će to da urade slanjem SMS poruke ili uplatom na žiro dinarski račun:

160-6000001811496-83

Prodaja kilometara će početi nekoliko dana ranije i trajaće tokom celog trčanja.

Sav prikupljen novac je namenjen malom Nikoli Mrdakoviću koji ima 8 godina. Nikola je iz Kragujevca, ali su  njegovi roditelji rodom iz Taraša koje Aleksandar inače  poznaje i želi da im pomogne!

On boluje od tumora mozga i potrebno je da se pošalje u Ameriku na lečenje, i za to je potrebno da se prikupi 400.000 dolara. U planu su da se održe i neke humanitarne manifestacije za Nikolu u narednom periodu u Zrenjaninu, kao i humanitarne akcije.

Mali Nikola svakodnevno ima epi napade. Jedino rešenje je operacija. Nažalost takva vrsta operacije se ne radi kod nas te su prinuđeni da rešenje traže u inostranstvu. Međutim, za takav poduhvat im je potrebno 400.000 dolara.

Sredstva su mu potrebna za lečenje u inostranstvu, dijagnostiku, operativno lečenje, terapije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

 

I humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Nikolu Mrdakovića (2016).

U maju 2016. godine Nikola je hospitalizovan zbog sumnje na infaltilne spazme.

Sa dva meseca pojavljuje se nistagmus (nevoljni trzaji očnih jabučica). Na pregledu su uočene beličaste promene u oba oka, nakon čega detaljnim ispitivanjem lekari postavljaju dijagnozu Tuberozna skleroza (Q85.1 Sclerosis tuberosa)- multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena. Spada u retke bolesti, nije je moguće u potpunosti izlečiti i krajnje je nepredvidiva, u rasponu od vrlo blagog stanja do potpune nefunkcionalnosti i teške mentalne retardacije. Nikola ima teži oblik ove bolesti.

Sa četiri meseca Nikola dobija prvi epileptični napad, izazvan benignim promenama na kori mozga i u samom mozgu. Nakon mnogo primenjenih terapija koje nisu dovele do poboljšanja, ustanovljena je farmakorezistentna epilepsija (G 40.5 Syndromata epileptica specifica ), nemogućnost kontrolisanja lekovima.

Osim promena na mozgu, u sklopu bolesti Nikola ima promene u oba oka, na koži i bubrezima. Nijedna terapija sa kojom je pokušano do sada nije dala boljitak u lečenju. Opercija tumora na mozgu za njega predstavlja jedino rešenje. Primaran je pregled na klinici u inostranstvu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda na osnovu kojih će se znati koji bi hirurški zahvat bio najbolji za Nikolu, kao i sprovođenje samog zahvata.

Za Nikolin bolji život! Budimo humani!

 

Uplatom na devizni račun:

160-6000001812548-31

IBAN:

RS35160600000181254831

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE OVDE