Zrenjanin- U okviru preventivnih pregleda štitaste žlezde, koji su organizovani u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, 3. marta 2024. godine, pregledan je ogroman broj građana.

 

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin je odziv i zainteresovanost građana za ultrazvuk štitaste žlezde bila ogromna.

U nedelju, u periodu od 08 do 16  časova pregledano je 65 građana, a preglede je vršila dr Marija Radojko, specijalista nuklearne medicine.

 

Kod 38 pacijenata su dijagnostikovane parenhimske izmene u smislu postojanja nodusa i cista, dok je kod 17 pacijenata utvrđeno postojanje hroničnih inflamatornih promena parenhima štitaste žlezde.

 

Pored toga, u zrenjaninskoj bolnici su izvršene analize hormona štitaste žlezde za sve sugrađane kojima je toga dana krv uzorkovana u domovima zdravlja Srednjobanatskog okruga: Dom zdravlja Zrenjanin, Dom zdravlja Žitište, Dom zdravlja Srpska Crnja, Dom zdravlja Sečanj, Dom zdravlja Novi Bečej.

U Biohemijskoj laboratoriji Opšte bolnice Zrenjanin su u nedelju urađene analize za oko 630 pacijenata (TSH, FT4, anti TPO).