Pokrajinska vlada potpisala je Protokol o saradnji u vezi sa realizacijom programa „Za čistije i zelenije škole u ​​Vojvodini“, čiji je cilj podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama. teritoriji AP Vojvodine.

 

Protokol su potpisali dosadašnji partneri – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. , vodoprivrede i šumarstva, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novog Sada, JP „Vojvodinašume“ i Pokreta vojvođanskih gorštaka.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao koordinator programa, i ove godine je potpisao pojedinačne ugovore o saradnji sa svih 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, uključujući i Zrenjanin, sa ciljem da nagradi još veći broj dece i vaspitno-obrazovnih ustanova.

Ugovor je u ime Grada Zrenjanina potpisala pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević .

Skupu se obratila podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak , koja je istakla da Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat izdvajaju značajna sredstva za gradove i opštine na teritoriji Vojvodine.

„Određeni fondovi su ono što nas povezuje, a potpisivanjem ovih ugovora imate priliku da sve što uložite na nivou svojih gradova i opština spojite sa obrazovanjem, da se više uključite u projekat i da sarađujete sa predstavnicima škola kroz javne kompanije“, rekao je podsekretar Tabak i pozvao predstavnike jedinica lokalne samouprave da podrže sve aktivnosti u okviru ovog projekta, koliko je to moguće, i u medijima.

Ona je istakla da će gradovi i opštine organizovati prevoz na izlete za obrazovne ustanove koje će biti nagrađene u ovom ciklusu i najavila da će uskoro zaživeti i ekološki bioskop.

Verujem da ćemo uvek imati mogućnost da vas okupimo“, zaključila je Tabakova.

 

Program „Za čistije i zelenije škole u ​​Vojvodini“ realizuje se već 15 godina i do sada je u njemu učestvovalo preko 600 obrazovnih ustanova kroz različite aktivnosti poput edukativnih i kreativnih radionica, uređenja i ozelenjavanja ustanova, prikupljanja sekundarnih sirovina ( papir, plastika, limena ambalaža), uvođenje novih koncepata ekološkog vaspitanja (eko kutak, ekološki časopisi, biološke/ekološke rubrike), kao i uvođenje novih metoda učenja u oblasti zaštite životne sredine.

izvor:Grad Zrenjanin