Zrenjaninska Osnovna škola „Jovan Cvijić“  je na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“, u oblasti ocenjivanja kvaliteta rada obrazovno – vaspitnih ustanova, odlukom Komisije stručnjaka koju čine ugledni profesori sa fakulteta i instituta u Srbiji i inostranstvu, ocenjena najvećom ocenom i nagrađena velikom zlatnom medaljom. Tim povodom danas je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima obišao školu.

„Prvi razlog današnje posete jeste da posetimo jednu uzornu ustanovu obrazovanja u našem  gradu koju pohađa 700 učenika u  26 odeljenja i da ih pohvalimo i čestitamo na osvojenoj nagradi na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“. Došli smo da razgovaramo da vidimo kako i na koji način možemo da  unapredimo rad ove škole. Prvenstveno želim da pohvalim inicijativu  rukovodstva škole i direktorke koja se nije oslonila samo na sredstva koja obezbeđuje Grad Zrenjanin, koji plaća troškove za održavanje svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada. Škola nije  čekala samo na  sredstva grada, već  je okrenuta i ka eksternim izvorima finansiranja putem projekata i konkursa Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekreterijata, donacijama raznih kompanija, kao i dobre saradnje sa roditeljima koji su dali svoj doprinos za  funkcionisanje škole i to je jedan model koji treba da prate i ostale škole, i da zajednički uz sredstva grada, sopstvena sredstva i projekata da unapredimo uslove obrazovanja u našem gradu“, rekao je gradonačenik Zrenjanina Simo Salapura.

 

„Drugi razlog današnje posete jeste rekonstrukcija kotlarnice sa izgradnjom hidrantske mreže u OŠ „Jovan Cvijić“  čija će ukupna vrednost investicije biti 26 miliona dinara. Moramo ići korak po korak kako bi doveli školu do te optimalne energetske efikasnosti. Inače, ova škola je jedina škola u Srbiji koja ima geo-termalni sistem  hlađenja i grejanja, to je bila donacija Evropske unije i obzirom na uslove i ovako veliku površinu škole to nije dovoljno. Ova zima  je prevaziđena, imali smo određen sistem prilagođavanja nastave, to je dobro odrađeno i sada krećemo  u veliku investiciju koja iziskuje velika finansijska sredstva i od 1. septembra ili najkasnije kada škola slavi veliki jubilej, 65 godina,  moramo završiti ovu investiciju“, istakao je gradonačelnik.

„Na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ koji je realizovan  od 21. do 23. marta naša škola je  u oblasti ocenjivanja kvaliteta rada obrazovno – vaspitnih ustanova nagrađena  velikom zlatnom medaljom. Ponosna sam, jer je to zapravo kruna jednog timskog rada, požrtvovanosti, profesionalnosti, posvećenosti, ljubavi prema deci i ovoj plemenitoj profesiji. Nagrada će nam biti podstrek za dalje, jer kao što znamo da obrazovanje jedino  dobro i najmoćnije dobro koje može menjati svet. Ovim  priznanjem trudićemo se  da nastavimo stepenik više i da nove izazove  savladavamo sa  više  lakoće“, rekla je Biljana Jovanov, direktorka OŠ „Jovan Cvijić“.

 

„Sadašnjica pred nas  postavlja svakojake izazove i trudimo  se da zajedničkim snagama savladamo  sve te teškoće. Jedna od poteškoća jeste i grejanje, s obzirom da je škola izgrađena 1960. godine i da od 1985. godine imamo plinske kotlove na gas koji su dotrajali, došlo je vreme za rekonstrukciju. Hvala Gradu Zrenjaninu i Pokrajini, jer samo udruženi možemo prevazići ovu poteškoću“, rekla je direktorka.

 

 

Školaska biblioteka poseduje 13.000 knjiga.