Klub planinara „Zrenjanin“ tokom vikenda je obeležio 70 godina postojanja, a tim povodom je organizovana i svečana akademija, kao i proslava u Kulturnom centru Zrenjanina. Kompanija „Gomex“ je imala čast da svojom podrškom i prisustvom uveliča jubilej planinara.

.

 

Svečanosti su prisustvovali i mnogobrojni članovi svih generacija ovog kluba, predsednik PSS Iso Planić, sekretar PSV Milivoj Erdeljan, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i mnogi drugi.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije je istakao da je sedamdeset godina ozbiljan vek trajanja za neki klub i  da su planinari Zrenjanina dali značajan doprinos planinarstvu u Vojvodini i Srbiji.

U okviru svečanosti, premijerno je prikazan dokumentarni film o aktivnostima i istoriji nastanka ovog kluba planinara, a članovima, kolektivima i organizacijama koji su doprineli uspešnom i produktivnom radu dodeljene su zahvalnice i plakete.

Na Trgu slobode je otvorena izložba gde je na 15 panoa predstavljena aktivnost i karakterističnost kluba tokom sedam decenija postojanja.

Planinarsko društvo Zrenjanin osnovano je 3. juna 1951. godine u zgradi gimnazije, gde se prvih 11 članova okupilo i održalo osnivačku skupštinu.

Danas klub ima oko 180 članova, od kojih je pedesetak aktivnih. Članovi KP „Zrenjanin“ prešli su hiljade kilometara, kako domaćim, tako i inostranim planinarskim putevima. Osvojeni su svi značajni svetski vrhovi – Klimandžaro, Mon Blan, Olimp, Himalaji, Akonkagva, Elbrus i mnogi drugi, a kroz društvo je tokom godina prošlo više hiljada članova svih uzrasta.

Jubilej zrenjaninskih planinara nije slučajno organizovan na dan kada se u svetu obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, pošto su planinari glasni zagovornici očuvanja prirode i njenih resursa, a njihove brojne aktivnosti su usmerene ka očuvanju i zaštiti prirode u kojoj borave.