U Zrenjaninu je danas održan sedmi protest za vodu u organizaciji neformalnog udruženja Zrenjaninska akcija. Još jednom su Zrenjaninci protestvovali ulicama grada, u kome je voda za piće zabranjena od 2004. godine, ali su ovog puta  završili ispred Gradske kuće. Aktivisti i učesnici protesta ispred Gradske kuće ostavili su balon napunjen sa vodom iz česme i transparentom „Dokle da čekamo“.

 

Na platou Kristalne hale postavljena je bina na kojoj su muzičari svirali himnu protesta.

Aktivista Mišo Živanov poručio je da građani do sada nisu dobili nikakve odgovore na pitanja u vezi sa postrojenjem za preradu vode i daljim koracima na rešavanju ovog gorućeg problema.

 

„17 godina građani Zrenjanina nemaju pravo na vodu i dostojanstven život.  17 godina građani Zrenjanina su taoci politikantskih i ličnih interesa.  17 godina nam obećavaju, a mi 17 god plaćamo i racune i flasiranu vodu.  Sledeća 18. godina biće poslednja godina naših muka, to vam Zrenjaninci poručuju i obećavaju. Nećemo više da čekamo i budemo taoci dok jedni odu, drugi dođu, treći osmisle, četvrti izvedu a svi se okoriste ne  hajući za interese onih koji moraju biti na prvom mestu, ne hajući za građane zrenjanina! ne jer smo slobodni ljudi žedni vode i pravde“, istakao je Mišo Živanov  ispred Zrenjaninske akcije ZRAK.

„Sledeći naš korak je potpisivanje peticije za ukidanje zakona, za koji ne očekujemo da će prihvatiti da ga usvoje i nakon toga tužba u Strazburu, takođe i pojedinačne tužbe građana koji su nam se javili u popriličnom broju za  nadoknadu  troškova zbog toga što nemaju zdravu pijaću vodu“, rekao je Mišo Živanov.




Zrenjaninska akcija „ZRAK“ iznela je 5 zahteva:

1. Čistu pijaću vodu u česmama u našim domaćinstvima
2. 2 litre vode po članu domaćinstva na dan kao prelazno rešenje dok se ne reši trajno pitanje pijaće vode
3. Odgovornost svih koji su proteklih godina učestvovali u fijasku fabrika vode bez obzira na političku pripadnost
4. Uključivanje stručne i opšte javnosti u proces obezbeđivanja zdrave vode na teritoriji grada Zrenjanina
5. Da Vlada Republike Srbije pokrene inicijativu za poništenje izmene Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018.
godine koji je promenjen samo zbog zrenjaninske fabrike vode