DSC_0267U Zrenjaninu, u hali Medison  danas je održana manifestacija “ Evropsko selo “ u kojoj su učestovali učenici osnovnih škola predstavljajući  jednu  članicu EU  njihovim nošnjama, igrama, pesmama i štandovima.

Manifestaciju je  svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić a gosti su bili : zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, drugi sekretar Grčke ambasade Panajotis Janakuljas, oponomoćeni ministar Veleposlanstvo Republike Hrvatske dr. sc. Stjepan Glas, viši savetnik ambasade Kraljevine Holandije dr. sc. Duško Krsmanović, pomoćnik direktora Fonda za evropske poslove APV Gabrijela Has, pomoćnik za evropske poslove APV Milan Čežek i ataše za kulturu Poljske ambasade Joana Budišin.

Gradonačelnik Čedomir Janjić  otvarajući manifestaciju “ Evropsko selo“  zahvalio se učesnicima na lepoj manifestaciji i dodao da se grad Zrenjanin ponosi  njima.

DSC_0336Oskar Benedikt se na otvaranju zahvalio gradonačelniku Čedomiru Janjiću na divnoj manifestaciji povodom Dana Evrope i poželeo da Srbija postane sledeća članica Evropske unije.

Najboljem učeniku kviza u poznavanju zemalja Evropske unije Dušanu Vukaniću iz OŠ “ P.P.Njegoš “ Benedikt je uručio bicikl.

Osnovna škola “ Mladost “ iz Tomševca pokrenula je ovaj projekat 2012. godine, nakon čega su joj se vrlo brzo  pridružile i  druge škole, prepoznajući njegov značaj, kreativni potencijal i edukativni značaj.

 Ideja za organizovanje manifestacije proistekla je iz želje da se promovišu različitosti naroda i država koje čine modernu Evropu, ali i iz činjenice da veliki broj mladih ljudi i dece nije putovalo u zemlje EU, te nije imalo mogućnost da ih na taj način bliže upozna.
Manifestacija „Evropsko selo“ ove godine proslavlja i mali jubilej – petogodišnjicu postojanja, čime je potvrdila uspešnost u ostvarivanju osnovnih ciljeva: afirmisanje evropskih vrednosti, dobre volje, mira i edukovanje o EU i njenim članicama.
DSC_0288DSC_0289
DSC_0347