Narodni muzej_-_pogled_sa_trgaU Savremenoj galeriji Zrenjanin održaće se manifestacija “ Muzeji Srbije tokom deset dana od 10 do 10″, od 12. maja do 21.maja 2016. godine, u periodu od 10 do 22 časova i Evropska noć muzeja održaće se poslednjeg dana manifestacije od 17 do 01 časova. Svi sadržaji če biti besplatni za publiku.

Program Narodnog muzeja Zrenjanin:

    Ponedeljak, 16.maj, 19 časova

Otvaranje izložbe

60. godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvodjanske umtnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka

Izložba razmatra društvene i političke uslove koji su doveli do formiranja umetničkih kolonija u Vojvodini sredinom 50-tih godina prošlog veka, koje postaju fenomen umetničkog života u Vojvodini, na primeru Umetničke kolonije Ečka koja ove godine slavi 60 godina postojanja. Na izložbi će biti predstavljena  dela prvih učesnika Umetničke kolonije Ečka medju kojima su i dela Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Nikole Graovca, Milana Konjevića, Milutina Mitrovića, Milivoja Nikolajevića, Aleksandra Lukovića, Boška Petrovića, Zorana Petrovića, Vase Pomorišca, Dragoslava Stojanovića Sipa, Dragutina Cigarčića i drugih.

Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenječev.

    Utorak- petak, 17 – 20.maj, 11 časova

Slikaonica

Radionice za decu školskog uzrasta na kojima će se učenici upoznati sa umetničkim delim na izložbi „60. godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvodjanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka“ , a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove u različitim likovnim tehnikama.

Radionice vodi Jelica Milivojev, edukator Savremene galerije Zrenjanin.

      Sreda, 18. maj ,19 časova

Koncert učenika Muzičke škole “ Josif Marinković“ Zrenjanin

     Četvrtak, 19. maj, 19 časova

 Projekcija filma „Rudolf Brkić -slikar unutrašnjeg vremena“

Film pokazuje život i stvaralaštvo zrenjaninskog umtenika i dugogodišnjeg pedagoga Zrenjaninske gimnazije Rudolfa Brkića.

Produkcija: DIGITAL STYLE, snimatelj i montažer: Dušan Udicki, scenario i režija: Zoran Slavić

     Petak, 20. maj, 19 časova

Predavanje „Vane Bor u srpskom nadrealizmu“

Cilj predavanja “ Vane Bor u srpskom nadrealizmu“ je da u svetlu novog talasa repozicioniranja uloge beogradskog nadrealizma u srpskoj umetnosti prve polovine dvadesetog veka problematizuje pitanje značaja pojedinih članova i otvori prostor za novo sagledavanje dinamike uticaja kako u samom pokretu tako i u širem kontekstu jugoslovenske umetnosti medjunarodnog perioda.

Na predavanju će govoriti Saša Vojnović, scenarista i reditelj dokumentarnog filma „Vane Bor -Srpski nadrealizam u evropskom kontekstu“ , u okviru projekta „Srpski nadrealizam u evropskom kontekstu“ Muzeja savremene umetnosti Beograd

 Program za 12. Evropsku noć muzeja

    Subota, 21. maj , 17 – 19 časova

Slikaonica

Radionice za decu školskog i predškolskog uzrasta na kojima če se  učenici upoznavati sa umteničkim delima na izložbi “ 60. godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvodjanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka“ , a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove u različitim likovnim tehnikama.

Radionice vodi Jelica Milivojev, edukator Savremene galerije Zrenjanin

    20 časova

Koncert učenika Muzičke skole “ Josif Marinković“ Zrenjanin