DSC_0208U Zrenjaninu u hotelu Vojvodina danas je održana prezentacija projekta razvoja elektronskog poslovanja  i promocija platforme za e-potrošače.

Kako kupovati na Internetu, koji su web sajtovi bezbedni, kome da se obratim ako ne dobijem naručeni proizvod, kome da uputim žalbu, kako pronaći pouzdanu Internet prodavnicu, koji su uslovi za isporuku robe kupljene na Internetu, kako proveriti Internet prodavca ili prodavnicu, koja su vaša prava kada kupujete preko Interneta – na sva ova i druga pitanja građani Zrenjanina koji koriste Internet za kupovinu od danas mogu da dobiju odgovore na specijalizovanoj Internet platformi www.e-dukator.rs.

Internet platforma, prva te vrste u Srbiji, razvijena je u okviru aktivnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira Evropska unija.

Glavni cilj web platforme je edukacija i informisanje potrošača u Srbiji o njihovim pravima, sa posebnim akcentom na prava potrošača na internetu, procedurama za žalbe i bezbednost kupovine na Internetu.

Pored edukativnog sadržaja, web platforma sadrži i kviz sa pitanjima iz ove oblasti, a svako ko tačno odgovori na više od polovine postavljenih pitanja dobija i sertifikat o stečenom znanju.

 

DSC_0196Na promociji su govorili Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Lešek Jakubovski, vođa projekta Razvoj elektronskog poslovanja, Stefan Cvetković, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za zaštitu potrošača i Siniša Begović, ekspert na projektu.

 

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u oktobru 2015, oko 35% građana kupuje online, a najviše se kupuju odeća i obuća, uglavnom na domaćim web sajtovima jer veruju da su sigurniji, a plaćanje se vrši prilikom preuzimanja robe. Među online kupcima koji nisu imali problem tokom online kupovine, većina njih, oko 59%, ne bi znala kome da se žali ukoliko bi došlo do problema.

Web platforma biće predstavljena u 15 gradova širom Srbije u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženjima za prava potrošača i regionalnim razvojnim agencijama.

Projekta Razvoj elektronskog poslovanja finansira EU sa 2,5 miliona evra sa ciljem da malim i srednjim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja kao i da se osnaže potrošači da koriste elektronsku trgovinu.