nagrada-bees_03_800_535Zrenjanin- Na 4. Biznis konferenciji o energetskoj efikasnosti „BEES 2016“, održanoj danas u beogradskom centru „Sava“ pod nazivom „Kako privući nove investicije u energetskom sektoru – projekcije do 2020.“, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić primio je nagradu „BEES Award 2016.“, za izuzetan doprinos Grada Zrenjanina unapređenju energetskog sektora i unapređenju energetske efikasnosti, upotrebi obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Nagradu je, uz Grad Zrenjanin, zaslužilo još 12 kompanija i lokalnih samouprava u Srbiji.

nagrada-bees_05_800_483Kako su saopštili stručni ocenjivači, „Grad Zrenjanin je u dužem vremenskom periodu, na korist najšire društvene zajednice, iskazao izuzetnu društvenu odgovornost i jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju i smanjenju potrošnje energije, unapređenju energetske efikasnosti, unapređenju kvaliteta komunalnih usluga i transporta, i zaštiti životne sredine. Kreiranje pozitivnog i podsticajnog ambijenta sa privrednim sektorom, stručnom javnošću i građevinarstvom, kao i dalji planovi Grada Zrenjanina, su jasno definisani, kroz Strategiju razvoja do 2020. godine“.
nagrada-bees_06m_800_535Nagradu su gradonačelniku uručili predstavnici organizatora konferencije, „Mass MediaInternational“ iz Beograda. Zahvaljujući na još jednom značajnom priznanju za Grad Zrenjanin, gradonačelnik Janjić je rekao da ono stiže na kraju jedne uspešne kalendarske godine, bar kada su u pitanju realizovane investicije i infrastrukturni radovi, što su takođe prepoznali članovi žirija za dodelu nagrade „BEES Award 2016“.
nagrada-bees_04m_800_535– Drago mi je da i druge sredine, i druge institucije, van Zrenjanina, prepoznaju naš grad kao dobro mesto za investiranje, a prepoznaju nas i kao jednu „domaćinsku“ lokalnu samoupravu koja vodi računa i u delu komunalnih usluga, u delu energetike i svega onoga što je u prethodnom periodu urađeno na tom planu – kazao je gradonačelnik i dodao da mnogi Zrenjaninci i ne znaju da naša bolnica ima jedan od najvećih instaliranih sistema solarnih panela u Srbiji, da su paneli postavljeni i na hali sportova „Medison“, ili da je u školi „Jovan Cvijić“ instaliran sistem toplotnih pumpi.
– Uz to je urađen i značajan broj manjih ili većih projekata u toj oblasti, koji će biti implementirani u narednom periodu. Neki već u 2017. godini, a neki kroz dve ili tri godine – objasnio je gradonačelnik.
U radnom delu današnje konferencije Grad Zrenjanin predstavio je svoje potencijale i presek realizovanih aktivnosti od 2010. godine, kada se u Gradskoj upravi sistematizovano pristupilo poslovima energetske efikasnosti. Prezentaciju na temu „Racionalno upravljanje energijom i održiva energetska budućnost“ održao je Dušan Mihajlov, stručni saradnik za poslove energetske efikasnosti u Gradskoj upravi. Tokom dana, u holu centra „Sava“ učesnici konferencije imali su mogućnost da se na štandu Grada Zrenjanina upoznaju s mogućnostima za investiranje, slobodnim lokacijama u industrijskim zonama i „braunfild“ lokacijama za poslovne pogone u našem gradu.
Konferencija je, kroz tri radna panela, okupila preko 300 učesnika i svima koji su uzeli aktivno učešće pružila priliku da dobiju najnovije informacije o investicionim strategijama iz oblasti energetske bezbednosti, razvoja tržišta energije i upotrebi obnovljivih izvora energije.
Izvor:Grad Zrenjanin