Inpozantan jubilej, DSC_0083 Savremena galerija Zrenjanin obeležava izložbom“60 godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojovđanske umetnosti sredinom podesetih godina prošlog veka“.

Posetiocima  se obratila  autorka izložbe Sunčica Lambić Fenčev i  istakla da je Umetnička kolonija Ečka otvorila mogučnost da visoka umetnost ne bude pravo samo elite u centru umetničkih dešavanja, već je time ispoštovana potreba i pravo na umetnost i u manjim sredninama.

Siguran sam da umetnici koji su pre toliko godina radili u okviru ove umetničke kolonije nisu mogli da predpostave  da ćemo mi danas slaviti njihov rad nakon 60 godina. Pokušaćemo zajedno sa menađmentom da pronadjemo veći i atraktivniji prostor za našu koloniju Ečka. Imamo mnogo umetničkih dela koja čekaju  da budu izložena i želimo da ih predtsavimo pre svega Zrenjanincima , ali i svim drugim posetiocima Savremene galerije – rekao   je gradonačelnik Čedomir Janjić na otvaranju izložbe.DSC_0049

Prema rečima direktora savremene galerije Igora Dostanića, sve do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija Ečka bila je jedino mesto u Srbiji gde su se u jednom prostoru, mogla videti značajna umetnička dela umetnika sa prostora bivše SFRJ.

Umetnička kolonija u Ečki, osnovana je 1956. godine i bila je prva kolonija koja je počela da poziva umetnike izvan vojvođanskog kruga, odnosno umetnika koji su bili osnivači i organizatori prethodno osnovanih kolonija u Senti, Bačkoj Topoli i Bečeju.

 

Na izložbi je predstavljeno 40 slika i skulptura 22 umetnika, inače učesnika prvog saziva Umetničke kolonije Ečka koji spadaju u najznačajnije srpske umetnike druge polovine 20. veka, među kojima su i dela Vase Pomorišca, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Zorana Petrovića, Lazara Vujaklije, Aleksandra Lukovića, Jovana Soldatovića i drugih.