DSC_0196_800_532UTORAK, 7.JUN

Tribina

Tribina “ Crkva i država “ biće održana 7.juna u maloj sali Kulturnog centra od 19 časova. Uvodničar je Nenad Prokić, dramski pisac. Moderator tribine je Miroslav Samarđić.

UTORAK, 7. jun

Izložba slika Maje Jurić ciklus “ Miris žene „

Izložba slika Maje Jurić “ Miris Žene “ biće otvorena u utorak, 7. juna U Kulturnom centru Zrenajnina. Svečano otvaranje zakazano je u 19 časova. U ovom ciklusu Maje Jurić publici će se  predstaviti 19 slika, večih formata uradjenih u tehnici ulje na platnu. Motivi počivaju na nekoliko mrtvih priroda a večina slika su portreti i figurativno slikarstvo. Maja Jurić rodjena je u Zrenajninu 1971. godine gde živi i stvara. Po završetku  Gimnazije studirala je srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom sadu. Slikarstvom  se bavi nekoliko godina unazad. Istražujući svoj senzibilitet u njenim radovima prisitni su različiti motivi i tehnike. Od 2013. godine kada postaje članica ULAZ-a, redovno izlaže svoje radove. Do sada je učestvovala  na više  kolektivnih izložba. Maja navodi da je  kao stvaraoc, koji je želeo da svojim slikama učini radost ljubiteljima umetnosti, u martu 2015. godine otvorila galeriju slika “ Maja Art“ u centru rodnog grada, koja svim srcem predstavlja njen umetnički izraz.

SREDA 8. i 9. jun

Ciklus – dokumentarni filmovi

FILM “ BARSELONA I SMRT „

U sredu 8. i četvrtak 9. juna u okviru  ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film  „Barselona i smrt“ ( Francuska, 2007, 49 ). Režija: Idrisa Giro. Iz Seneglala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog  naroda. Ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice. Film se emituje umaloj sali Kulturnog centra od 21 č. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa francuskim institutom u Srbiji.

PETAK, 10. jun

ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA HPTŠ “ UROŠ PREDIĆ“ I “ „ZRENJANINSKE GIMNAZIJE“

12. završna izložba likovnih radova učenika HPTŠ “ Uroš Predić“ i „Zrenjaninske gimnazije“ biće otvorena u petak 10. juna u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Na izložbi će učestvovati i učenici “ Medicinske škole“ , Muzičke škole “ Josif Marinković“, „Srednje poljoprivredne  škole“, ETŠ “ Jovan Trajković“, EGŠ “ NIkola Tesla“, ETŠ “ Jovan Trajković“. Izložbom  se afirmiše stvaralaštvo učenika srednjih škola. Biće prikazani  radovi u različitim likovnim tehnikama, kao što su: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, kao i u mediju fotografije. Na izložbi će učestvovati oko 50 autora  sa preko 150 radova.

PTAK, 10. JUN

ŠKOLA ANTIFAŠIZMA KROZ FILM

Muzika i fašizam

U okviru projekta „Škola  antifašizmakroz film“ koji realizuje savez antifašista Srbije, u petak, 10. juna u maloj sali Kulturnog centra održaće se predavanje “ Muzika i fašizam“. Predavanje će pratiti i filmski inserti. Muzika je veština i umetnička praksa  koja je moćni saputnik svakodnevnog života, pa samim tim i politike. Iskorititi muziku u sopstvene svrhe, kao mobilizacijsku i emotivnu platformu jedna je od najčešćih strategija moćnika, vladara i država.Program je pripremila Ksenija Stevanović a podržan je od strane Fonda za otvoreno društvo.

UTORAK, 14. JUN

TRIBINA

Tribina “ Hidrotehničko nasleđe u Srednjem Banatu“ biće održana u utorak, 14. juna u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Branislav Milić, etnolog i stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika i kulture u Zrenjaninu. Modelator je miroslav Samarđić. Tribina počinje u 19 časova.

UTORAK, 14. JUN

SVEČANA AKADEMIJA „Tetka radi s ljubavlju“

Svečana akademija posvećena pedagoškom radu Radislavke dabić i njenoj baletskoj sekciji pod nazivom: “ Tetka radi s ljubavlju“ biće održana u utorak, 14. juna u velikoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20 časova. Baletska sekcija koju je vodila Radislavka dabić, zauzima značajno mesto u istoriji našeg grada, Zrenjanina. Pohađajući baletsku sekciju kod Ksenije Kecojević, u okviru ogranka baletske škole “ Lujo davičo“, a potom kod Jelene Šapašnjikove, Radislavka je krajem 50-tih započela samostalan rad , najpre u školi “ Vuk Karadzić“, da bi 1978.  godine baletska sekcija počela sa radom u okviru Doma mladosti (današnjeg Kulturnog centra). Nakon toga, krajem osamdesetih, nastavlja sa radom u okviru Sportskog centra „Partizan“, sve do 1998. kada je održan poslednji koncert. Radoslavka Dabić poznata kao tetka Rada, kao baletski pedagog, koreograf i kostimograf nosilac aktivnosti ove sekcije. Redovni godišnji koncerti, koji su  se održavali meseca maja svake godine, samo su jedan izraz vrednog rada i truda. Baletsku sekciju pohađala su deca iz Zrenjanina i okolnih mesta, oko dve stotine dece svake godine, uzrasta od tri do osamnaest godina….

SREDA, 15. JUNA

DEČIJI PROGRAM  RASPUSTILIŠTE ZMAJEVCI NA RASPUSTU

Tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra- Raspustilište  pod nazivom: “ Zmajevci na raspustu“ biće održano u sredu, 15. juna u Gradskoj bašti sa početkom u 19 časova. Reč je o muzičko-scenskom programu koji je pripremila učiteljica Radmila Komlenić sa učenicima OŠ “ Jovan Jovanović Zmaj“. Ulaz je slobodan.

 

SREDA, 15 I ČETVRTAK, 16. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI

FILM: “ U RUŠEVINAMA“

U sredu, 15. i četvrtak 16. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film “ U ruševinama“. Režija: Olivije Mejs. Hutong nasleja čine stari deo Pekinga : kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olipijske igre za njih je pobuna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada išćezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Zužan prizor, bes i pobuna naseljenika. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 21 č. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa francuskim institutom u Srbiji.

PONEDELJAK, 20. JUN

POZORIŠNA PREDSTAVA

“ DERVIŠ I SMRT“

U ponedeljak, 20. juna Kulturni centar organizuje odlazak u Narodno pozorište u Beogradu na predstavu “ Derviš i smrt“. Predstava je urađena po motivima romana Meše Selimovića. Režija: Egon Savin. Igraju; Nikola Ristanovski, Nenad stojmenović, Nataša Ninković i drugi. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena je 1800 dinara.