IMG_20160628_205059_731_600Grad Zrenjanin i organizacija “ Svetosavlje“ tradicionalno na Vidovdan, organizuju svečanu Vidovdansku akademiju i prijem za učenike generacija svih osnovnih i srednjih zrenjaninskih škola. U bioskopu “ Sinema“, okupilo se četrdeset najboljih đaka koji su primili  zaslužena priznanja i čestitke od čelnika lokalne samouprave i organizacije “ Svetosavlje“.

 

DSC_1200_800_532U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, predsednika Skupštine grada Olivera Mitrovića, predsednika Organizacije „Svetosavlje“ Budimira Jovanovića, načelnika Školske uprave za Banat Milana Bojanića, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Olivere Lisice, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, zrenjaninskih privrednika, članova Organizacije „Svetosavlje“  i poslovnog udruženja „Zrepok“ i drugih zvanica, Vidovdansku akademiju otvorio je hor „Žene mironosice“, koje su otpevale himnu Republike Srbije.

DSC_1194_800_532Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ukazao je na značaj Vidovdana, kao jednog od datuma koje srpski narod obeležava od davnina i koji se izdvaja ne samo kao verski praznik, već kao dan koji objedinuje nekoliko sudbonosnih događaja iz naše istorije.
– Vidovdan je omeđen uspomenom na kosovske stradalnike 1389. godine i pucnjem Gavrila Principa koji je najavio Prvi svetski rat, a simboliše sve naše vekovne slobodarske težnje i stremljenja – poručio je Janjić i osvrnuo se na aktuelni trenutak i razlog današnjeg okupljanja.
– Sećanje na prošlost, na našu slavnu istoriju, uvek je i prilika da se okrenemo budućnosti, a deo te budućnosti vidimo danas ovde, to su naši najuspešniji đaci, učenici generacije, kojima čestitam na postignutim rezultatima i želim da i u budućem školovanju budu uspešni kao što su sada – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.