Hrana_800_533U vrelim letnjim danima, kada je vaše telo svakodnevno izloženo veoma visokim temperaturama, važno je da znate da prilagođenom ishranom u velikoj meri možete uticati na to da ostanete svežiji i otporniji na vrućinu.

Obroci nikako ne treba da budu preterano obilni i  da  sadrže namirnice koje su teško svarljive, kao što su visokokalorične, masne i prezačinjene. Umesto njih, u svoje obroke, uvrstite prirodne i sveže namernice, kao što su voće i povrće, kroz koje će vašem organizamu biti obezbeđen izvor vitamina i minerala, koji su zaduženi za zdravu i uravnoteženu funkciju svih organa.

Posebno se preporučuju  voće i povrće sa visokim procentom vitamina C i sa kalijumom u svom prirodnom sadržaju. U najvećoj meri, vitamin C je sadržan u limunu i paprici, dok su kalijumom posebno bogati krastavac i paradajz.

Vitamin C, čuva vitalnost životnih funkcija i jača imunitet, dok kalijum obezbeđuje zdrav i neophodan balans tečnosti u organizmu, odnosno čuva i pospešuje funkciju znojnih žlezda i na taj način doprinosi izbacivanju svih toksičnih materija posredstovom znojenja.

Namirnice kao što su šargarepa ili jabuka, bogate su visokim procentom beta karotena, odnosno provitamina iz grupe A u svom sadržaju, a upravo ovaj provitamin, predstavlja odličnu prirodnu zaštitu kože od sunca, ali ujedno i probuđuje njen pigment, pospešujući njeno tamnjenje ukoliko već planirate i odlučite da se izložite suncu i da se sunčate.

Pored adekvatne i prilagođene ishrane, tokom trajanja letnjih vrućina, veoma je bitno konzumirati veliku količinu tečnosti. Optimalna mera tečnosti koju dnevno treba da unesete u organizam, srazmerno porastu temperature i sama raste, ali ono što je neophodno znati jeste da nikako ne bi trebalo da bude niža od 2l na dan. Dovoljna količina tečnosti, sprečiće nastanak dehidracije organizma, koja vas može dovesti do totalnog kolapsa i gubitka svesti. Takođe, sa dovoljno tečnosti u organizmu, biće vam nemerljivo lakše i da sa puno manje uložene energije obavite svakodnevne obaveze, posebno one koje iziskuju napor i zamaranje. Zato se pobrinite da vam flašica sa vodom bude uvek pri ruci.