Slika Savremena galerija izložba_432_600ZRENJANIN – Izložba slika i crteža kanadskog umetnika Sadka Hadžihasanovića Mladi Romi: priče iz Klarije biće otvorena u ponedeljak, 4. jula sa početkom u 19 časova, u Savremenoj galeriji.

Izložbu će otvoriti Nj. E. Ambasador Kanade Filip Pinington, a realizaciju izložbe omogućili su Grad Zrenjanin, Kanadska ambasada u Beogradu, Kulturni centar Beograda i Savet za kulturu Ontario.

Izložba Sadka Hadžihasanovića Mladi Romi: priče iz Klarije predstavlјa ciklus slika i crteža ovog jugoslovensko-kanadskog umetnika iz njegovog aktuelnog stvaralačkog opusa 2013-2016.

Savremena galerija slika_450_600Reč je o tematskom ciklusu u kome se autor posvećeno bavio istraživanjem identiteta mladih Roma u Radojevu, banatskom selu na severu zemlјe u blizini rumunske granice, čije je likove sa velikim simpatijama zabeležio u svojim crtežima i preneo na slikarska platna.
Na slikama velikih formata (160×190 cm) rađenim tehnikom ulјa na platnu i slikama manjih dimenzija (60×70 cm) rađenih tehnikom ulјa na masonitu i serijom istoimenih crteža iz skicen bloka, koje je prethodnih godina sa velikim uspehom izlagao u uglednim državnim i privatnim galerijama širom Kanade i u Severnoj Americi, umetnik je mlade lјude portretisao u spontanim pozama i sa sugestivnim izrazom lica i govora tela, u okruženju obojenom živim bojama i sa nostalgičnim sećanjem na detinjstvo i nevinost ranog doba.

Sadko Hadžihasanović je rođen 1959, u Bosni i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982, a 1983-84. godine magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod prof. Radenka Miševića i Čedomira Vasića. Bio je član kultne umetničke grupe „ZVONO“ u Sarajevu koja je u BiH slikarstvo unela raskid sa tradicijom realističkog tretmana motiva približivši se idejama savremenog pokreta konkretizma u poeziji i popularnoj kulturi 80-ih godina. Od odlaska u Kanadu 1993. godine izlagao je na više od 60 samostalnih, grupnih i tematskih izložbi u celoj nekadašnjoj Jugoslaviji i na mnogim izložbama u državnim i privatnim muzejima i galerijama u Kanadi i Severnoj Americi. Sa grupom Zvono izlagao je u Tate Modern u Liverpulu, Engleska. Ostvario je studijske boravke u Nјujorku i Španiji. Nјegova dela se nalaze u Naciolalnoj galeriji BiH i Muzeju grada Sarajeva, Narodnom muzeju u Beogradu, UG „Nadežda Petrović“ u Čačku, Gradskoj galerija Sombor. U Kanadi njegove slike se nalaze u Umetničkoj galeriji GVELFA, Umetničkoj galeriji Hamilton, Meklaren umetničkom centru u Beriju i u drugim zbirkama. Predaje vizuelnu umetnost u Torontu, Bariju i Guelfu, Ontario. Zastupa ga Paul Petro Galerija, Toronto.