DSC_0552_800_532ZRENJANIN- Večeras je na Trgu slobode počelo peto Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST „, u organizaciji Svetske asocijacije za duvačke, simfonijske orkestre i ansamble – WASBE i Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin.

Pomočnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić svečano je otvorio “ BEGEJ FEST 2016″.

– Grad Zrenjanin je, u okviru manifestacije „Korzo fest“,  pokrovitelj i ovog  događaja internacionalnog karaktera. Želja nam je da podržimo ovakve festivale i mlade umetnike, a veoma je značajno i da grad živi tokom celog leta, posebno u večernjim časovima – rekao je Radišić.

 

DSC_0538_800_532Vrhunski orkestri iz zemlje i okruženja, takmičiće se u četiri kategorije: dečija kategorija, omladinska , odrasla i otvorena kategorija. Oni će izvesti jednu obaveznu i jednu ili više kompozicija po slobodnom izboru, osim orkestara koji se takmiče u otvorenoj i koji nemaju obaveznu kompoziciju.

Ocenjivanje će vršiti žiri u sastavu: prof. Anatoly Dudin iz Rusije, prof. Branislav Gagić iz Srbije, prof. Ištvan Szekely iz Rumunije i  dr. Csikota Jozsef iz Madjarske.

Prve note na “ Begej festu“ izveo je dečiji orkestar Balakirev iz Moskve sa dirigentom Genadij Lukinom.

DSC_0565_800_532