DSC_0210_800_532ZRENJANIN- SREDA, 15. JUN

DEČJI PROGRAM -RASPUŠTILIŠTE
ZMAJEVCI NA RASPUSTU

Tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra – Raspustilište pod nazivom: „Zmajevci na raspustu“ biće održano u sredu, 15. juna u Gradskoj bašti sa početkom u 19 časova. Reč je o muzičko-scenskom programu koji je pripremila učiteljica Radmila Komlenić sa učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. Ulaz je slobodan.

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI
FILM: „U RUŠEVINAMA“

U sredu, 15. i četvrtak, 16. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „U ruševinama““ (Francuska, 2008, 72′). Režija: Olivije Mejs. Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 21 h. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

PETAK, 17, SUBOTA, 18. I NEDELjA, 19. JUN

BEGEJ FEST

Peto Međunarodno takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest“ i Treća regionalna konferencija WASABE za cetralnu i istočnu Evropu biće održano/a od 17 do 19. juna. Organizotaori su Svetska Asocijacija za Duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASABE i Gradski duvački orkestar Zrenjanina. Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz zemlje i e Regionalna Konferencija WASABE na kojoj će u konferencijskoj sali hotela „Vojvodina“ svoje izlaganje održati predstavnici Srbije, Rumunije, Hrvatske i Poljske.

Od 14.00 do 19.00 biće održano takmičenje duvačkih orkestara „Begej festa“ u velikoj sali Kulturnog centra – takmičeće se duvački orkestri i big bend orkestri iz Slovenije, Mađarske i Srbije.

Od 19 časova na Trgu slobode – zakazan je revijalni koncert Omladinskog duvačkog orkestra iz Slovenije. U nedelju, 19. juna od 9.30 do 12.00 – Regionalna Konferencija – izlaganje predstavnika Slovenije, Rusije, Češke i Mađarske u maloj sali Kulturnog centra.

Od 14.00-18.00 – Takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest“ u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. U 19 časova – defile orkestara kroz glavnu ulicu Zrenjanina od pešačkog mosta do Trga slobode.

U 20 časova na Trgu slobode svečano zatvaranje festivala, nastup nagrađenih orkestara, dodela diploma i nagrada.

PONEDELjAK, 20. JUN

POZORIŠNA PREDSTAVA „DERVIŠ I SMRT“

U ponedeljak, 20. juna Kulturni centar organizuje odlazak u Narodno pozorište u Beogradu na predstavu „Derviš i smrt“. Predstava je urađena po motivima romana Meše Selimovića. Režija: Egon Savin. Igraju: Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Nataša Ninković i dr. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 1800 dinara.

UTORAK, 21. JUN

POZORIŠNA PREDSTAVA   „VEČERA BUDALA“

Predstava „Večera budala“ (Frensis Veber) Režija: Olivera Đorđević – Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra u utorak, 21. juna od 20 časova. Igraju: Dejan Karlečik, Saša Latinović, Jovica Jašin, Stefan Juanin, Zvonko Gojković i dr.  Reč je o urnebesnoj komediji koja prati nameru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svako dovesti po jednu budalu, a pobeđuje onaj čija budala bude najsmešnija. Iako je reč o komediji, predstava nosi ozbiljnu poruku i postavlja pitanje: Ko je danas budala, a ko pametan?

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. JUN

CIKLUS – DOKUMENTARNI FILMOVI
FILM: „S JEDNOG ZIDA NA DRUGI BERLIN – SEUTA“

U sredu, 22. i četvrtak, 23. juna u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma biće emitovan film: „S jednog zida na drugi Berlin – Seuta“ (Francuska, 2008, 90′). Režija: Patrik Žan. Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem. Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 21 č. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

ČETVRTAK, 23. JUN

TRIBINA

Tribina „Savremena latinoamerička levica“ biće održana u četvrtak, 23. juna u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je dr Dejan Mihailović, filozof i profesor Univerziteta u Meksiko Sitiju. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.