3. Horski festival Slobodan BursaćTreći po redu Horski festival „Slobodan Bursać”  održaće se  od 3. do 5. juna 2016. godine u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Tokom tri festivalske večeri, od 19h publici će se predstaviti ženski, muški i mešoviti horovi, a drugi festivalski dan će početi matineom koji je posvećen dečijim horovima.

U okviru dečijeg programa, u subotu od 9.30h do 10.30h u foajeu i galeriji Kulturnog centra će se organizovati kreativna muzička radionica za decu „Družiciranje”, a od 11h počinju nastupi dečijih horova u velikoj sali. Festivalu će prethoditi i promotivni koncert u okviru „Korzo festa” u četvrtak od 19h u glavnoj ulici (plato ispred bivše Robne kuće). U okviru festivala će biti premijerno prikazan festivalski film „Horski legionari“(autor Nenad Vujinov).

DSC_0252Festival će ove godine po prvi put imati internacionalni karakter, pošto će osim učešća zrenjaninskih horova i horova iz Beograda i Novog Sada, na festivalu nastupiti i gostujući horovi iz inostranstva – Hor Pravoslavne srpske Saborne Crkve u Temišvaru (Rumunija) i Ruski dečiji hor „Orlići” iz Moskve. Festival je revijalnog karaktera, a ulaz na festival je besplatan.

Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Festival je posvećen maestru Slobodanu Bursaću (1941-1993), muzičkom pedagogu i dirigentu sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine.

U skladu sa idejom da se svake godine u okviru festivala organizuju i humanitarne akcije, festival će se i ove godine priključiti ekološkoj humanitarnoj akciji „Čep za hendikep” Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata, u okviru koje se sakupljaju sve vrste plastičnih čepova sa pet-ambalaža, da bi se obezbedila finansijska sredstva za nabavku ortopedskih pomagala.