DSC_0188Narodni muzej Zrenjanin ove godine proslavlja tri jubileja: 110 godina od donošenja odluke o njegovom osnivanju, 105 godina od početka rada i 50 godina od otvaranja stalne postavke nakon preselenja u sadašnje zdanje, a nekadašnju palatu finansija.

Tim povodom, direktor ove ustanove  Vidak Vuković i njegova pomoćnica Olivera Skoko, ugostili  su gradonačelnika Čedomira Janjića i predstavili uspeh i napredak u minulom radu. Direktor  Vidaković je podsetio  kako je muzej prošle godine predstavljao našu zemlju u Glazgovu, gde se našao u konkurenciji za najbolji evropski muzej, dok će ove godine biti na takmičenju “ Evropski muzeji slovenskih zemalja“.  Podsetio je, da je Narodni muzej jedan od starijih, te da se godinama razvijao i napredovao.

DSC_0207– Godinu jubileja rešili smo da proslavimo radno, imali smo s početka godine nekoliko etno večeri koje su izazvale veliku pažnju, bio je rogalj u muzeju, a potom i prelo. Uskoro ćemo imati i centralnu izložbu, vek bioskopa, ili filma u našem gradu, čiji je povod bio poklon, zbirka plakata, koji su prvo pripadali ‘’Banat filmu’’, a kasnije ‘’Cinemi’’. U okviru izložbe biće postavljena i jedna manja bioskopska sala iz starijih vremena – rekao je direktor, najavljujući izložbu o dudu, koju muzej priprema za kraj godine. On je dodao da se radi i na obezbeđivanju sredstava za rekonstrukciju muzejskog Atrijuma. Zrenjaninci prepoznaju rad ove ustanove i ukazuju joj poverenje. Prošle godine muzej je imao 45 hiljada posetilaca, kako se očekuje i ove – rekao je Vuković.DSC_0243

Godinu jubileja muzej obeležava, između ostalog, i izložbom na glavnom gradskom trgu i fasadama Muzeja pod nazivom „Art tura“, koju čine reprodukcije remek-dela u vlasništvu Narodnog muzeja u Beogradu (Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa i Pabla Pikasa, kao i domaćih autora poput Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović i Jovana Bijelića). Takođe na trgu, a u saradnji sa Gradom Zrenjaninom muzej je plakatima predstavio sugrađanima važne segmente rada zrenjaninskog muzeja, najposećenije izložbe u Salonu, nove, rekonstruisane prostore, muzejske suvenire i najavio izložbu o veku bioskopske kulture u Zrenjaninu koju će gledaoci moći da pogledaju krajem avgusta.