DSC_0328_800_532U Savremenoj galeriji Zrenjanin, izložbu “ Mladi Romi: priče iz Klarije“ Sadka Hadžihasanovića  večeras je otvorio ambasador Kanade, Filip Pinigton uz prisustvo gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

DSC_0253_800_532-Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras ovde i čestitam Sadku na njegovoj umetničkoj percepciji da pozicionira mlade Vojvođanske Rome na posebno mesto. Ova izložba je fokusirana na narod Roma , koji su sa svojim jednostavnim nasleđem bili vekovima deo Srbije. Sadko je izgradio svoju reputaciju kao priznati umetnik u Kanadi i dobitnik je brojnih umetničkih stipendija od strane Umetničkih saveta za umetnosti- rekao je ambasador Kanade Filip Pinington.

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što grad Zrenjanin   tradicionalno ima dobre odnose sa ambasadom Kanade.

-Siguran sam da će se iz ovih susreta izroditi nešto što će biti interesantno za sve građane Zrenjanina i čestitam Savremenoj galeriji na sjajno organizovanoj izložbi- rekao je Janjić.

DSC_0308_800_532Reč je o tematskom ciklusu u kome se autor posvećeno bavio istraživanjem identiteta mladih Roma u Radojevu, banatskom selu na severu zemlјe u blizini rumunske granice, čije je likove sa velikim simpatijama zabeležio u svojim crtežima i preneo na slikarska platna.
Na slikama velikih formata (160×190 cm) rađenim tehnikom ulјa na platnu i slikama manjih dimenzija (60×70 cm) rađenih tehnikom ulјa na masonitu i serijom istoimenih crteža iz skicen bloka, koje je prethodnih godina sa velikim uspehom izlagao u uglednim državnim i privatnim galerijama širom Kanade i u Severnoj Americi, umetnik je mlade lјude portretisao u spontanim pozama i sa sugestivnim izrazom lica i govora tela, u okruženju obojenom živim bojama i sa nostalgičnim sećanjem na detinjstvo i nevinost ranog doba.DSC_0296_800_532

Sadko Hadžihasanović je rođen 1959, u Bosni i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982, a 1983-84. godine magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod prof. Radenka Miševića i Čedomira Vasića. Bio je član kultne umetničke grupe „ZVONO“ u Sarajevu koja je u BiH slikarstvo unela raskid sa tradicijom realističkog tretmana motiva približivši se idejama savremenog pokreta konkretizma u poeziji i popularnoj kulturi 80-ih godina. Od odlaska u Kanadu 1993. godine izlagao je na više od 60 samostalnih, grupnih i tematskih izložbi u celoj nekadašnjoj Jugoslaviji i na mnogim izložbama u državnim i privatnim muzejima i galerijama u Kanadi i Severnoj Americi. Sa grupom Zvono izlagao je u Tate Modern u Liverpulu, Engleska. Ostvario je studijske boravke u Nјujorku i Španiji. Nјegova dela se nalaze u Naciolalnoj galeriji BiH i Muzeju grada Sarajeva, Narodnom muzeju u Beogradu, UG „Nadežda Petrović“ u Čačku, Gradskoj galerija Sombor. U Kanadi njegove slike se nalaze u Umetničkoj galeriji GVELFA, Umetničkoj galeriji Hamilton, Meklaren umetničkom centru u Beriju i u drugim zbirkama. Predaje vizuelnu umetnost u Torontu, Bariju i Guelfu, Ontario. Zastupa ga Paul Petro Galerija, Toronto.

DSC_0283_800_532Realizaciju izložbe omogućili su Grad Zrenjanin, Kanadska ambasada u Beogradu, Kulturni centar Beograda i Savet za kulturu Ontario.