POZIVNICA MEDITERANSKO DRUŽENJE2_800_400Zrenjanin- Na platou Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u utorak, od 21 čas  održaće se mediteransko veče „Đir jednog romana za godinu dana“ sa Oliverom Skoko.

Ideja biblioteke, izdavača romana i Olivere Skoko,  bila je da se u letnjem ambijentu, na otvorenom, uz druženje, mediteranski štimung i poneka iznenađenja obeleži godišnjica od objavljivanja „Korčulanskog đira“ koji je do sada imao deset uspešnih promocija u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ušao u najuži izbor za Vitalovu nagradu, a o izuzetno lepom prijemu od strane čitalačke publike govori i činjenica da je nedugo nakon prvog, štampano i njegovo drugo izdanje.

“Korčulanski đir” objavila je Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” uz podršku Grada Zrenjanina. Reč je o drugoj knjizi autorke Olivere Skoko, književnice i istoričarke umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Radnja, smeštena u mediteranske predele, dešava se u dva različita vremena kroz dve paralelne priče. Glavni junak prve priče je barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661- Korčula 1713) koji je oslikao Gospu od Škrpjela. On biva prisiljen da napusti rodni grad i odlazi na Korčulu kako bi oslikao svod crkve Svih svetih… Paralelna radnja upoznaje nas s drugim protagonistom, onim iz 21. veka. To je pripovedač sam, 40-godišnji Ivan, istoričar umetnosti, koji za potrebe pisanja doktorskog rada o Kokolji boravi na Korčuli. Tamo upoznaje korčulanski hedonizam: ukus domaćih delicija preko poljupca, mirisа konoba, čari tradicionalnih fešti, a istovremeno provodi vreme u crkvi Svih svetih, pokušavajući sve vreme da razazna Kokoljin slikarski i životni đir…