CSC_1088_800_532ZRENJANIN – Sednica Gradskog veća, održana danas u Baroknoj sali Gradske kuće, imala je obiman dnevni red koji je sadržavao 63 tačke i uslovno se mogao podeliti u nekoliko tematskih oblasti. Utvrđen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu. 
Utvrđen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu – Rebalans I, koji je uslovio i izmene plana i programa rada ili finansijskog plana direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Utvrđen je i određen broj odluka iz oblasti komunalne infrastrukture, od kojih se izdvaja Predlog Zaključka o usvajanju Izveštaja istraživanja tržišta JPP Projekta izgradnja i upravljanje uređajem za prečišćavanje otpadnih voda teritorije grada Zrenjanina. Ovom odlukom Gradsko veće je, praktično, pokrenulo aktivnosti na realizaciji još jednog veoma značajnog infrastrukturnog projekta za građane Zrenjanina, ali i nekoliko naseljenih mesta u njegovom okruženju.
– Prvim Rebalansom budžeta Grada Zrenjanina za 2016. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od 5.044.990.648 dinara, što predstavlja umanjenje od 9,67% u odnosu na usvojenu Odluku o budžetu za tekuću godinu, objasnila je Euđenija Besu, zamenica načelnice Odeljenja za poslove finansija Gradske uprave.
Komentarišući ovu odluku, gradonačelnik Zrenjanina i predsedavajući Gradskog veća Čedomir Janjić rekao je da očekuje uštede u svim segmentima budžeta, pre svega u javnim preduzećima, kao i da rebalansom nisu dovedena u pitanja socijalna izdvajanja i elementi budžeta koji se tiču građana.
– Smanjili smo određene iznose u okviru projekata koje smo predvideli da radimo i najveće uštede su u javnim preduzećima. Videćemo kako će se puniti budžet do kraja godine, očekujem dalju racionalizaciju i uštede u javnim preduzećima i siguran sam da će godina biti uspešna.
Janjić je posebno pohvalio rad gradskih ustanova kulture, koje su, svaka u svom domenu, širile pozitivnu sliku grada u 2015. godini, kao i aktivnosti Turističkog centra, koje su prepoznate i u širim okvirima.
– Ustanove kulture ostvarile su značajan napredak u odnosu na neki prethodni period, što je primećeno ne samo u Zrenjaninu već i širom naše zemlje, što važi i za programe Turističkog centra. Očekujem od svih tih ustanova još bolji rad u ovoj godini i, uz podršku lokalne samouprave, još uspešnije rezultate – kazao je gradonačelnik.
Gradsko veće utvrdilo je Predlog Zaključka o usvajanju Izveštaja istraživanja tržišta JPP Projekta izgradnja i upravljanje uređajem za prečišćavanje otpadnih voda teritorije grada Zrenjanina. Izvestilac po ovoj tački Vinko Simeunović rekao je da taj izveštaj predstavlja preduslov za pripremu tendera za javnu nabavku, te da je u njemu naglašen interes potencijalnih investitora za učešće u realizaciji investicije.
– Jedan od najvećih problema u gradu, možda ne toliko medijski eksploatisan, jeste sigurno nedostatak centralnog prečistača za otpadne vode. Mi ćemo u 2016. godini obezbediti zdravu pijaću vodu za naše građane, ali veliki problem predstavlja i odvođenje otpadnih voda. Kanalizacioni sistem je završen na celokupnoj teritoriji grada, intenzivno se gradi i po naseljenim mestima, i u narednom periodu to će biti prioritet ove lokalne administracije. Sada imamo slučaj da se sve otpadne vode izlivaju u Aleksandrovački kanal i kasnije u Begej, što predstavlja veliki ekološki problem – objasnio je Janjić i dodao da je za realizaciju investicije izgradnje prečistača prihvaćen model javno-privatnog partnerstva, za koji postoji značajno interesovanje, kao i da se očekuje pomoć države u tom poslu.
Gradsko veće utvrdilo je predloge odluke o izmenama i dopunama Odluke o promeni osnivačkog akta ili Odluke o osnivanju javnih gradskih preduzeća, kojima se pristupilo zbog usklađivanja pojedinih odredbi sa novim Zakonom o javnim preduzećima, u pravnom i normativno-tehničkom smislu.
Izmenjeno je i nekoliko odluka u komunalnoj oblasti, koje su, po rečima Igora Virijevića, načelnika odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija, prilagođene novom Zakonu o prekršajima. Radi se o odlukama o auto taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina, o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, o održavanju komunalne higijene i o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina.
Gradsko veće prihvatilo je i godišnji izveštaj Zaštitnika građana grada Zrenjanina za 2015. godinu, Izveštaj o radu mesnih zajednica za 2015. godinu, kao i Izveštaj o radu na rešavanju prvostepenih upravnih predmeta u Gradskoj upravi grada Zrenjanina za period 01.01.2015.- 31.12.2015. godine. Usvojen je i Predlog Zaključka u vezi odobravanja mesnim zajednicama u naseljenim mestima Klek, Knićanin, Lukićevo, Stajićevo, Melenci, Lazarevo, Ečka i mesnoj zajednici “Veljko Vlahović“ zaključivanja aneksa ugovora kojim će se produžiti trajanje Ugovora o održavanju javne česme u tim mesnim zajednicama.
Današnja sednica Gradskog veća, 121. u ovom sazivu, bila je uvod u predstojeću sednicu Skupštine grada, na kojoj bi odluke većnika trebalo da verifikuju i odbornici, kao i da se završi konstituisanje organa vlasti u novom sazivu.
Izvor:Grad Zrenjanin