jezeroZrenjanin-Ove godine zamena jedne trećine vode u gradskim jezerima započeta je, početkom ove nedelje, od jezera 3 koje se prostire od Kulturnog centra do popularno nazvanog „mosta na suvom“.

Proces je počeo spuštanjem nivoa vode jezera za jedan metar, zbog čega je i vodoskok u jezeru isključen i biće ponovo pušten u rad kada se nivo vode podigne za oko 50 centimentara.

Док траје замена искључен и водоскок

Dok traje zamena vode isključen i vodoskok

Dok traje zamena isključen i vodoskok
Dok traje zamena vode isključen i vodoskok
Zamena vode vrši se pet dana u nedelji u dve smene i planirano je da traje oko dve nedelje.

Voda koja se prečisti na prečišćivaču, koji se nalazi kod jezera 1 kod Žitoprodukta, poseduje projektovni kvalitet, pa je svakim danom kvalitet vode u jezeru na sve većem nivou, a nakon zamene biće u skladu sa predviđenim normama, odnosno kvalitet vode će biti u drugoj klasi (Zakon o vodama).

Заменом воде повећава се квалитет воде у језеру

Zamenom vode povećava se kvalitet vode na jezeru

Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, tj. veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi i time bi se u kombinaciji sa poribljavanjem, kojeg nije bilo ne našom krivicom prethodnih godina, stvorili neophodni uslovi da se bez problema održava zahtevani nivo kvaliteta vode.

U mesecima kada radi prečišćivač svakodnevno se vrši kontrola vode koja iz njega izlazi, a u periodima kada prečišćivač nije u funkciji jednom nedeljno se vrši kontrola vode u jezerima 1 i 3, uzimaju se uzorci sa dva mesta iz svakog jezera i to na onim mestima gde se očekuje da je voda najlošijeg kvaliteta. Kontrola na jezerima 2a i 2b se ne vrši od 2010. godine kada je ono pretvoreno u građevinsko zemljište.

PPV
Primarni prečišćivač vode
Paralelno sa zamenom vode izvršeno je i košenje trave oko jezera 3 i jezera 1. Zamena vode u jezeru 1 započeće kada se izvrši zamena dotrajalih tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej, nakon čega će se podići nivo vode u jezeru da bi se izvršilo podvodno sečenje trave i podvodnog bilja, i nakon fizičkog uklanjanja istih izvršiće se i zamena vode u ovom jezeru.

Рониоци уклањају подводно растиње из Језера 1 код Житопродукта

Ronioci uklanjaju podvodno rastinje

Ronioci uklanjaju podvodno rastinje iz Jezera 1 kod Žitoprodukta
Ronioci uklanjaju podvodno rastinje iz Jezera 1 kod Žitoprodukta
Bitno je spomenuti da je u aprilu mesecu sprovedena akcija u kojoj su ronioci vršili podvodno uklanjanje bilja i rastinja u jezeru 1 kod Žitoprodukta.