Nestali u Holokaustu 1_420_600Zrenjanin- U četvrtak, 18. avgusta 2016. godine, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 18.30 časova biće otvorena izložba Jevrejske opštine Zemun pod nazivom „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“ autora Nenada Fogela. Otvaranje izložbe biće u okviru programa kojim se svakog 18. avgusta obeležava godišnjica progona Jevreja iz Petrovgrada – Zrenjanina 1941. godine.

Izložba obuhvata 24 panoa i prateći katalog i biće dostupna zrenjaninskoj publici do 1. septembra. Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti zrenjaninskog Muzeja.

Nestali u Holokaustu 2_419_600Drugi svetski rat doneo je ogromna materijalna razaranja i stradanja preko 60 miliona ljudi širom sveta. Sudbina Jevreja iz Zemuna može da posluži kao obrazac na koji se način širom porobljene Evrope pristupilo uništavanju celog jevrejskog naroda. Prvo su im oduzeta sva građanska prava, potom im je oduzeta imovina, zatim su ih terali na prinudan rad i na kraju su ih transportovali u logore, Jasenovac i Staru Gradišku, gde su im oduzeti i životi.