Slika top 10 najcitanijih knjiga avgust 2016_450_600Zrenjanin- U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u kategoriji najtraženija knjiga na pozajmnom odeljenju za period jul / avgust 2016. godine je knjiga Rejmonda Karvera „Odakle zovem“.

To je zbirkla priča koja će provesti čitaoca kroz ključna mesta Karverovih svetova: svetova ljudi s margine koji poniženi proživljavaju svoje sumorne živote, gubitnika zarobljenih u kolotečini ponavljanja istovetnih grešaka, svetova u kojima se sreća uvek gorko osmehuje, svetova u kojima nema mesta za junake velikih formata, samo za jednako tragične male ljude s jednako univerzalnom patnjom – s tom rarzlikom što s njima niko ne želi da se identifikuje. Međutim, baš u toj činjenici sažeta je neverovatna snaga Karverovih priča: saživljavanje je, koliko god neželjeno – neumitno; prosto stoga što Karver ne pripoveda ni o kome drugom do o nama samima.

Top 10 najčitanijih knjiga jul / avgust 2016.

1. Rejmond Karver „Odakle zovem“

2. Haruki Murakami „Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća“

3. Zahar Prilepin „Obitelj“

4. Agata Kristi „Ubistvo Rodžera Akrojda“

5. Žan Mari Glistav le Klezije „Tragalac za zlatom“

6. Robin Šarma „Mudrost koja te vodi“

7. Aleksandar Mekol Smit „Ema“

8. Erik Aksl Sund „Pitijina uputsva“

9. Danijela Stil „Odjeci“

10. Nora Roberts „Istinite laži“

Cena članarine u zrenjaninskoj biblioteci za godinu dana iznosi 500 dinara, a članska karta važi za sva odeljenja  biblioteke.