Litija_SlavaGrada2016_4Zrenjanin- Grad Zrenjanin je i ove godine obeležio slavu i hramovnu slavu- praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu,

Svečana  litija juče je iz porte Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, pripadnika javnih službi, članova gradskih Litija_SlavaGrada2016_1Kulturno-umetničkih društava i velikog broja sugrađana, krenula iz Hrama ka ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića do Trga slobode.

Nakon čitanja Svetog Jevanđelja na trgu, vernici su se putanjom Trg slobode, ulicama Gimnazijska, Svetozara Markovića, Svetosavska, vratili u Hram Uspenja Presvete Bogorodice.

O prazniku Uspenja Presvete Bogorodice govorio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve jerej Miodrag Stanojević. On je podsetio da je motiv Uspenja Bogorodice predstavljen i na grbu Grada Zrenjanina, jer je ona viševekovna zaštitnica svih nas.
– Građani Zrenjanina treba da su ponosni što upravo na grbu našeg grada nalazimo njen lik i zahvaljujući njoj mi opstajemo i štiti nas u svakom pogledu i od svakog zla. Nema lepšeg načina da se proslavi današnji praznik – zajedništvom, zajedničkom molitvom na prvom mestu, a onda i litijom. To je ono što Gospod i želi – da smo zajedno i neka Presveta Bogorodica svojim molitvama i dalje nas sve čuva, u zdravlju, miru i blagostanju.

Foto: Grad Zrenjanin