Zrenjanin- Potpredsednik Vlade republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, zajedno sa Pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, boravio je danas u Stajićevu, gde je posetio farmu za uzgoj pilića Slobodana Orašanina, a potom je u Lovačkom domu razgovarao s poljoprivrednicima iz tog sela.

Ministra i pokrajinskog sekretara dočekali su čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i zamenik predsednika Skupštine Oliver Mitrović.

Nakon obilaska savremene farme, u kojoj se, iz godine u godinu, povećava proizvodnja i planiraju nova ulaganja, ministar Nedimović istakao je da je video nekoliko sličnih objekata na prostoru Vojvodine, ali da je ovo primer kako treba raditi u budućnosti u ovom sektoru, kako bi se, sa što manje davanja ostvarili što bolji rezultati.

– Ovaj objekat, namenjen za uzgoj pilića, jedna je vrsta inovativnih tehnologija, gde se sa mnogo manje finansijskih davanja postiže isti efekat, a čak u pogledu rasipanja energije i ostvaruje ozbiljna ušteda – rekao je Nedimović  i dodao da su za novi budžetski ciklus planirana značajno veća sredstva nego do sada.

– U budžetu za sledeću godinu odvojeno je 17 odsto više novca nego što je to bilo u prethodnoj godini, tako da ćemo imati bar 10 milijardi više novca usmerenog ka poljoprivredi, a to će biti namenjeno izgradnji ovakvih objekata, za nabavku opreme, mehanizacije i svega što je neophodno da bi se ovaj sektor unapredio. S druge strane, moramo otvarati i nova tržišta, tokom decembra meseca očekujemo pozitivni ishod oko izvoza našeg pilećeg mesa na prostore Evropske unije, očekujemo samo njihov formalan akt i ova industrija može da se bavi razvojem nesmetano – istakao je Branislav Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da se značajno povećanje budžeta u ovoj oblasti očekuje i na nivou AP Vojvodine.
– Ono što mogu da istaknem jeste da će biti raspisano 28 konkursa, jedan deo odnosiće se na lokalne samouprave, a većina za poljoprivrednike. Pomoći ćemo, dakle, i onaj deo poljoprivrede kojim se bavi i naš domaćin u Stajićevu – naveo je Božić i dodao da su za Grad Zrenjanin ove godine opredeljena sredstva u iznosu od 40 miliona dinara za uređenje kanalske mreže na svojoj teritoriji.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura podsetio je na učešće budžetskih sredstava Grada Zrenjanina u oblasti agrara i najavio raspisivanje novih konkursa. Ukazao je da je poljoprivredni proizvođač Slobodan Orašanin najbolji pokazatelj koliko su značajni podsticaji koje daju pokrajinska administracija i republička vlada, kada su u pitanju poljoprivredna gazdinstva.

– Ovo je samo jedan dokaz i primer iz prakse, jer smo 2016. godine ovde imali jedan objekat, kapaciteta 5.500 pilića, a sada je tu šest objekata i 42.000 pilića, dakle višestruko povećanje proizvodnje. Ono što trenutno Grad Zrenjanin preduzima, kada je u pitanju poljoprivreda, jesu radovi na uređenju kanalske mreže u našim atarima, što je veoma bitno za navodnjavanje i odvodnjavanje oranica naših poljoprivrednika i ti poslovi bi trebalo da budu završeni do kraja novembra. U ponedeljak će biti raspisani novi konkursi za besplatno uzorkovanje zemljišta, za podsticaje u pčelarstvu, a ono što je novina jeste javni poziv za podsticanje organske proizvodnje na teritoriji Grada Zrenjanina – kazao je gradonačelnik Salapura.

Domaćin današnje posete, Slobodan Orašanin, kaže da je uzgojem pilića počeo da se bavi pre sedam godina i da je, u međuvremenu, uz stabilno tržište i obezbeđen otkup, unapredio proizvodnju i želi da se dodatno proširi.

– Kapacitet farme je trenutno 42.000 pilića, nakon što smo krenuli sa 5.000 komada. U planu nam je da podignemo još jedan objekat, da dođemo do broja od 50.000, što je plan za sledeću godinu. Zahvaljujući podsticajima Pokrajine i Republike, 2017. godine sam ostvario subvenciju od 75 odsto za kupovinu traktora, kao i 60 odsto subvencije za kupovinu opreme za objekat za uzgoj pet hiljada komada pilića, na konkursu namenjenom poljoprivrednicima mlađim od 40 godina – naveo je Orašanin.

 


Nakon posete farmi, ministar Nedimović i sekretar Božić razgovarali su s poljoprivrednicima iz Stajićeva o tekućim i planiranim konkursima, mogućnostima dobijanja sredstava, kao i o drugim aktuelnostima u oblasti zemljoradnje i stočarstva.