OLYMPUS DIGITAL CAMERAZrenjanin- U Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak, 12. septembra, u 19 časova biće otvorena  izložba radova čuvene „Decembarske  grupe“.

U potrazi za adekvatnim načinom obeležavanja 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka nametnula se ideja da jedna od izložbi tokom jubilarne 2016. godine bude posvećena Decembarskoj grupi. Razlozi leže u činjenicama da su pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika učestovali u formiranju i organizovanju ečanske kolonije, bili njeni česti gosti i tokom perioda trajanja grupe (1955-1960) često izlagali u Zrenjaninu, samostalno, u okviru godišnjih izložbi kolonije ali i jednom kao grupa.

 

Želja da se svi podaci vezani za dodire Decembarske grupe i Umetničke kolonije Ečka nađu u jednom katalogu proističe iz niza izložbi posvećenih ovoj grupi iz zbirke Savremene galerije realizovanih u nekoliko navrata tokom letnjih meseci 80-tih i 90-tih godina 20. veka bez skoro ikakvog pisanog traga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad od devet članova Decembarske grupe nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe (1955-1960). Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka. Svi članovi Decembarske grupe, sem Aleksandra Tomaševića, bili su česti gosti Umetničke kolonije Ečka, čak su, na prvom mestu Zoran Petrović a zatim i Aleksandar Luković, u njenim počecima pomagali u organizaciji učestvujući u raznim savetodavnim telima kolonije. Ono što je bitno jeste da su ovi umetnici tokom svog boravka u koloniji za zbirku Savremene galerije Zrenjanin tada ostavljali radove koji su bili u skladu sa njihovim sopstvenim umetničkim razvojem.