CSC_1259_800x533Zrenjanin – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je u Gradskoj kući potpisao ugovore sa nezaposlenim licima koja su završila obuku za ličnog pratioca deteta, odnosno učenika kojima je potrebna podrška , a čije radno angažovanje finansira Grad Zrenjanin.

Obuka za ličnog pratioca počela je početkom aprila i obuhvatila je 20 nezaposlenih lica iz Zrenjanina, a sprovodio je  Centar za društvene aktivnosti. Danas je potpisano osam ugovora sa pratiocima. U budžetu grada za ovaj vid dodatne podrške deci i učenicima koji imaju pravo na ovaj vid usluge je predviđeno 5.000.000 dinara, tako da će 12-ro mladih sugrađana dobiti lične pratioce,

Gradonačelnik Čedomir Janjić poželeo je uspešan rad pratiocima koji su potpisali ugovore i dodao :“ Ovo je dobar projekat. U skorijoj budućnosti ćemo angažovati više pratioca“.

DSC_1240_800x532– Uspostavljanjem ovog vida uluge u Zrenjaninu, pružiće se podrška ne samo deci koja zbog zdravstvenih problema, telesnog invaliditeta ili višestrukih i senzornih poteškoća ostvaruju prava na ovaj vid dodatne podrške, već i njihovim porodicama- rekla je načelnica društvene delatnosti Olivera Lisica.

Opis angažovanja:

  • pomoć detetu prilikom dolaska i odlaska iz škole, kao i tokom boravka u školi;
  • podrška u pripremanju i korišćenju pribora i opreme za rad na časovima;
  • prisustvo u toku nastave;
  • pomoć detetu za vreme odmora i između časova;
  • vođenje svakodnevne evidencije o pruženoj usluzi;
  • informisanje naručioca posla o napredovanju deteta, mogućim problemima u vezi sa pružanjem usluge i za potrebe naručioca posla;

CSC_1272_800x532Krajem februara ove godine članovi Gradskog veća Zrenjanina usvojili Predlog pravilnika o izboru, angažovanju i finansiranju ličnog pratioca deteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška. Tim pravilnikom utvrđuje se pravo na izbor ličnog pratioca deteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška, uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi jedno lice bilo angažovano kao lični pratilac, način finansiranja i kontrole rada ličnog pratioca od pružaoca usluge i grada Zrenjanina.