plakat-albertov-put_429_600Zrenjanin -Povodom zatvaranja izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u sredu, 12. oktobra u 19 sati, održaće se projekcija dokumentarnog filma „Albertov put“, reditelja Predraga Bambića, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Ulaz na projekciju je besplatan.

Film je premijerno prikazan 2013. godine na FEST-u u Beogradu i od tada je publika imala priliku da ga pogleda na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu. Film govori o životu Alberta Majera, četvorostrukog oskarovca i poznatog konstruktora revolucionarnih kamera kompanije Panavision, koje su promenile istoriju filmske industrije i snimanja filmova.

albertov-put_800_449

Ono što je posebna zanimljivost, naročito za naše sugrađane, a javnosti nedovoljno poznata činjenica, da je Albert Majer rođen i odrastao u Perlezu. Dokumentarac prati njegov život i odrastanje u ovom malom vojvođanskom selu, od mirnog detinjstva u Banatu, preko stradanja, logora i progona, koje je doživeo kao podunavski Nemac posle Drugog svetskog rata, pa sve do odlaska u Nemačku i posle nekoliko godina u Ameriku. Film prati ne samo sudbinu porodice Majer već govori o složenim društveno-političkim događajima tokom Drugog svetskog rata i neposredno po stvaranju Titove Jugoslavije.

Za svoje izume Albert Majer dobio je četiri Oskara u kategoriji tehničkih dostignuća, prvi još 1972. godine, a zatim i dve nagrade EMI u istoj kategoriji. Proslavio se konstrukcijom tonske 35 mm kamere za ručno i bešumno snimanje i patentom „panaglow“ za noćno snimanje.

Njegov izum znatno je unapredio i olakšao snimanje filmova, koji su do tog perioda snimani masivnim kamerama, a koje je moralo da nosi bar četvoro ljudi. Jedan od prvih reditelja koji je koristio njegovu kameru jeste Stiven Spilberg u filmu The Sugarland Expres.

Nakon projekcije filma, posetioci će imati priliku da razgovaraju sa rediteljem Predragom Bambićem o nastanku, snimanju i realizaciji ovog dokumentarca, kao i o samom Albertu Majeru.