thermometer-833085_1920_800_533Zdravlje-Odrasle osobe mogu očekivati 2-4 prehlade godišnje, a deca oko 3-8 prehlada u toku godine. Simptomi obično dostižu vrhunac nakon 2-3 dana, a zatim se polako gube tokom sledećih nekoliko dana. Ponekad se kašalj može zadržati i do tri nedelje. Lečenje ima za cilj da se olakšaju simptomi. Glavni način lečenja je uzimanje paracetamola ili ibuprofena koji olakšavaju groznicu i bolove.

Prehlada u proseku traje između pet i sedam dana i mada deluje kao nešto što se nikako ne može izbeći, načini prevencije postoje.

Mnogi od nas mogu da imaju virus u sebi, ali bez ikakvih simptoma, što znači da možemo da osiguramo naš imuni sistem dovoljno da može da spreči simptome prehlade. Ovo su neki od načina:

Ne opterećujte se uzimanjem vitamina C. Uzimanje ovog vitamina neće postići sprečavanje prehlade.

Cink može da smanji trajanje simptoma prehlade ako se uzme u roku od 24 sata od prvih simptoma. On i umanjuje sipmtome prehlade, kako navodi nekoliko studija, dok ostale tvrde da ojačava sluzokožu nosa, smanjujući tako mogućnost dobijanja virusa. Sa konzumiranjem cinka treba biti oprezan, jer ako se koristi na duge staze, može da izazove mučnine i utiče na pojavu ružnog zadaha.

orange-214872_1920_800_535Ako su osobe pored vas prehlađene i imaju kijavicu, izbegavajte dodirivanje svog nosa i očiju. Virusi ulaze u telo uglavnom tim putem. Redovno perite ruke i budite pažljivi kad dodirujute predmete, jer kijanjem bakterije mogu da dospeju na razne predmete.

 

Pijte dosta tečnosti. Za vodu se kaže da pomaže u otpušavanju nosnih šupljina, olakšavajući duvanje nosa i iskašljavanje. Pomaže kod bržeg znojenja kada je u pitanju povišena temperatura, kao i topli napici sa medom.

Stres je poznat po lošem uticaju na imuni sistem, pa tako, ako osećate da vas obara prehlada, potrudite se da izbegnete stres i takve situacije.

Koji su simptomi prehlade:

  • Uobičajeni simptomi su zapušen nos, curenje iz nosa i kijanje. Iz nosa prvo počinje da curi bistra tečnost, koja često nakon 2-3 dana postaje gusta i dobija žuto-zelenu boju. Zapušen nos može da otežava spavanje.
  • Možete se generalno osećati loše i malaksali, a možete imati i blago povišenu temperaturu.
  • Ponekad su tu i blagi bolovi u grlu, promuklost i kašalj.
  • Nagomilavanje sluzi iza bubne opne može prouzrokovati umanjen sluh ili blage bolove u uvetu.