plakat-voz_402_600Zrenjanin- U petak, 21. oktobra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće odigrana predstava „Voz“ – duodrama u kojoj igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović. Predstava je inspirisana delom američkog pisca Kormaka Makartija.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od utorka, 11. oktobra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
– Cena ulaznice – 1000 dinara

 

 

 

sergej-trifunovic_400x600SERGEJ TRIFUNOVIĆ:
„U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.“

 

 

 

 

voja-brajovic_800x533VOJA BRAJOVIĆ:
„Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.“
Kormak Makarti (Cormac McCarthy) je rođen u Round Ajlendu 1933. godine, a odrastao je u Tenesiju, autor je desetak romana i dobitnik Pulicerove nagrade, Američke književne nagrade i nagrade američkog kruga književnih kritičara. Kod nas su prevedena četiri romana ovog sjajnog pisca: „Put“, „Nema zemlje za starce“, „Krvavi meridijan“ i „Svi ti lepi konji“. The Sunset Limited je drama napisana 2006. po kojoj je 2011. snimljen istoimeni film sa Samjuel L. Džeksonom i Tomi Li Džonsom. Film snimljen prema delu „Nema zemlje za starce“ osvojio je četiri Oskara, a realizovan je i njegov roman „Put“.

„Tebi se sve čini crno-belo“. Sve jeste crno-belo.
Možda je tako lakše razumeti svet“

„Što ne probaš da počneš iznova. Ne da počneš iz početka.
To su svi probali. Iznova znači da počneš od novog.“