drzavni-sekretar1_800_533Zrenjanin- Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, posetio je danas mesne zajednice Ečka i Mužlja, kao deo redovnih aktivnosti ministarstva, obilaska stanovništva na terenu, i kako je naveo, zbog podrške aktivnim lokalnim samoupravama, kakva je i zrenjaninska.

– Mi smo u prethodne dve godine, što u Gerontološki centar u Zrenjaninu, gde je uloženo 14 miliona dinara, što kroz uredbu o namenskim transferima, gde je Ministarstvo Gradu Zrenjaninu opredelilo više od 8 miliona dinara na godišnjem nivou, a nadamo se i povećanju sledeće godine, uložili značajna sredstva i danas razgovaramo o tome koje su potrebe za neki budući period. Tih 8 miliona dinara otvara mogućnost da svako ovakvo mesto ili bilo koja mesna zajednica, kao što su Ečka ili Mužlja, dobije neki oblik socijalne zaštite tamo gde je najpotrebniji, na samom terenu – naveo je Ivanišević i dodao da će se danas razgovarati upravo o tome koje su socijalne potrebe stanovništva u prigradskim mesnim zajednicama, kako bi život u tim naseljima bio isti kao u gradu.

– Razgovaraćemo i o mogućnosti za realizaciju određenih projekata kroz Kancelariju za javna ulaganja, dakle, da pružimo maksimalnu podršku svim lokalnim samoupravama koje jesu i žele da budu aktivne. Zrenjanin će za svoje aktivnosti imati našu punu podršku – poručio je Nenad Ivanišević.

drzavni-sekretar2_800_535Državni sekretar Ivanišević razgovarao je u Ečki sa članovima Saveta mesne zajednice, a potom je obišao novu sportsku salu u tom selu, kapitalni objekat čija je izgradnja završena a otvaranje se očekuje u skorašnjem periodu. Jedan od domaćina današnje posete državnog sekretara, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, rekao je da planiranja aktivnosti lokalne samouprave idu u pravcu da svako naseljeno mesto, svaka mesna zajednica, budu prepoznati u gradskom budžetu i da iz njega mogu očekivati određena sredstva.

– U Ečki je u proteklom periodu realizovano dosta radova koji su finansirani iz republičkog i gradskog budžeta. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije uspevamo da završimo ovu sportsku, ne salu, već halu, što je bila želja svih stanovnika Ečke – da dobiju jedan ovako reprezentativan objekat. S druge strane, zahvaljujući Gradskoj upravi, ove su godine asfaltirane dve ulice u ovom naselju, a nakon osam godina nastavljena je i izgradnja fekalne kanalizacije. Za tu namenu opredeljeno je iz gradskog budžeta 30 miliona dinara – kazao je Santovac i dodao da će, u saradnji sa Savetom mesne zajednice, grad nastaviti te radove, ali i konkurisati različitim projektima za dobijanje pokrajinskih i republičkih sredstava.

Predsednik Saveta MZ Ečka Kristijan Kadarjan ocenio je saradnju s lokalnom samoupravom u Zrenjaninu kao veoma dobru i potrdio navode zamenika gradonačelnika.
– Istakao bih i da je u jednom delu Ečke, gde imamo najviše problema s podzemnim vodama, urađen nov sistem kišne kanalizacije i kompletno promenjen sliv za odvođenje površinskih voda koje su usmerene ka Begeju. Trenutno se najviše baziramo ka ovoj sali i njenom završetku, što će osnovnoj školi i čitavom naselju doneti velike mogućnosti za razvoj sporta i druge aktivnosti – zaključio je Kadarjan.

Državni sekretar Nenad Ivanišević, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem i članom Gradskog veća Đorđem Jankuom, posetio je potom i Mužlju. U skladu s praksom da se direktno razgovara s građanima na terenu, on je obišao jednu od najdužih ulica na teritoriji te mesne zajednice, Ulicu braće Fogaroši.

Stanovnici te ulice, duge 1,8 kilometara, imaju veliki problem zbog dotrajale saobraćajne infrastrukture i lošeg kolovoza. Nakon razgovora s građanima, najavljeno je da će u toj ulici već na proleće biti pokrenuti radovi i da njeni stanovnici mogu očekivati rešenje višegodišnjeg problema.

 

Izvor:Grad Zrenjanin/ zrenjanin.rs