Zrenjanin- Na dve lokacije u centru Zrenjanina danas je, u prepodnevnim časovima, počelo snimanje scena u eksterijeru za potrebe serije “Senke nad Balkanom” reditelja Dragana Bjelogrlića, koju će za Radio-televiziju Srbije realizovati izvršna produkcija „Kobra film“ iz Beograda. Snimanje se odvija u ulicama Svetosavskoj i Savezničkoj, u kojima se povremeno i obustavlja saobraćaj, a vrše se i određena “maskiranja” pojedinih objekata i fasada, s obzirom da se radnja serije događa tridesetih godina prošlog veka.

Asfalt u Savezničkoj posut je peskom, a njim će proći i tri automobila iz tog perioda. Glavni deo radnje odvija se na delu ulice kod restorana „Petrovgrad“ i krojačke radionice, na suprotnoj strani ulice.

“Senke nad Balkanom” snimaju se na više vojvođanskih lokacija, od kada je 1. oktobra pala “prva klapa” u selu Baranda, gde već postoje kulise nastale za potrebe serija “Vratiće se rode” i “Montevideo”. Značajan deo dosadašnjeg materijala, uključujući i najuzbudljivije scene iz prve epizode, snimljen je nedavno u Gradskoj kući u Zrenjaninu – Baroknoj sali, holovima i gradskoj bašti, u ambijentu za koji je sam reditelj Bjelogrlić rekao da je “jedna od najlepših baroknih sala u Srbiji”.

Kako je objavljeno na RTS-u pred početak snimanja, serija “Senke nad Balkanom” je u osnovi politička triler-drama, sa elementima mistike. Radnja serije smeštena je u tridesete godine prošlog veka u Kraljevini SHS (Kraljevina Jugoslavija). Kreativni koncept serijala je istorijska fikcija, odnosno kombinovanje stvarnih i izmišljenih događaja, kao i kombinacija istorijskih ličnosti sa fiktivnim likovima.

Ceo serijal je podeljen u tri sezone. Prva sezona (period od 1928. do 1940. godine) pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature.

Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva, dok je treća sezona smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata, i raspad Kraljevine Jugoslavije.

U uzbudljivoj trilerskoj naraciji, prepunoj obrta i dosada nepoznatih istorijskih događaja, zapravo se oslikava Evropa u predvorju događaja koji će obeležiti 20. vek, sa Beogradom kao neuralgičnom tačkom i mestom u kome su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi.

Glavne uloge u seriji tumače Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Milica Gojković, Toni Mihajlovski, Miloš Samolov, Marko Živić, Iva Kevra, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković.

kamere  glumci

 

 

 

Izvor:Grad Zrenjanin