film-svet-banana_800_450Zrenjanin- U petak, 9. decembra 2016. godine, u 20 časova biće održana završna projekcija u okviru mini-festivala etnološkog filma u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Film koji će biti prikazan pod nazivom „Svet banana“ je filmsko istraživanje dosadašnjih, ali i budućih odnosa čoveka prema biljkama koje gaji. Ulaz je besplatan!

 

Da podsetimo, na ovom mini-festivalu, koji je započet 18. novembra, svakog petka održavane su projekcije filmova s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu. Do sada su prikazani filmovi „Koreni u srcu“ (Nemačka, 2015), „Razgovori s vazduhom“ (Nepal, SAD, 2014) i „Fatuma i Asja, dve afarske devojčice u Etiopiji“ (Italija, 2014).

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.

Mini-festival etnološkog filma realizovan je u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, a nadležna kustoskinja je Ksenija Mihić, etnološkinja-antropološkinja u Narodnom muzeju Zrenjanin.

O filmu: Svet banana
Mondo Banana / SAD, Kanada, Finska, Tajland / 60′, 2013, Rajan Vajt (Ryan White)

Banana u savremenoj, globalnoj civilizaciji zauzima značajno mesto u gastronomskim tradicijama kultura sa svih kontinenata. Počev od individualnih, preko društveno uslovljenih odnosa, pa sve do onih definisanih, polazeći od distinkcije prirode i kulture, filmsko istraživanje nam naznačava dosadašnje i moguće, ali i buduće odnose čoveka prema biljkama koje gaji