Zrenjanin- XIV Noć muzeja održava se danas, 20. maja 2017. godine, od 17 do 1 časova, u 44 grada u Srbiji, među kojima je i Zrenjanin. 

Posetioci će moći da pogledaju bogat program  koje su pripremile ustanove kulture u Zrenjaninu pod sloganom “ Velike i male revolucije“.

 

Plato ispred biblioteke „Žarko Zrenjanin“

Na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u subotu, 20. maja biće održan program „Velike i male revolucije“ što je i tema ovogodišnje Noći muzeja.

U 21 čas počinje program čitanja na otvorenom.

Izbor iz domaće i svetske književnosti  čitaće srednjoškolci i studenti, članovi Čitalačkog kluba biblioteke i bibliotekari, a poziv je otvoren i za sve posetioce koji žele da se pridruže.

Kulturni centar Zrenjanin

Zrenjanin- U okviru  manifestacije „Noć muzeja“ posetioci Kulturnog centra Zrenjanina moći će da pogledaju izložbu radova mlade umetnice, diplomirane slikarke – profesorke likovne kulture, Vere Tanasić.

Vera je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Učesnica je mnogobrojnih kolektivnih izložbi nacionalnog i međunarodnog karaktera održanih u Srbiji i inostranstvu. U Kulturnom centru će se predstaviti neobičnim reljefnim radovima, nastalim kao posledica velike ljubavi prema mozaiku, kojim se bavi od srednje škole.

Odsustvo kolorita i reljefnost izloženih slika, koje proizilazi iz njene želje da teksturu kamena prenese na platno, upečatljiva je karakteristika njenog izraza. Slike su nastajale postepeno od nedefinisanih formi do konkretnih oblika koji gledaocu ostavljaju slobodu za asocijacije. Umetnica je, u svojim putovanjima kroz čulno i rečima neizrecivo, neke od svojih radova nadograđivala i dodatno širila, pa su pojedini radovi dobili formu diptiha i poliptiha.

Savremena galerija Zrenjanin

17 -1 časova Izložba slika „Tiho i nenametljivo“

18 časova  Koncert Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin

18.30 – 20 časova „Slikaonica – deca slikaju decu“ Radionica na kojoj će se deca upoznati sa umetničkim delima Mirjane Šipoš koja je često slikala decu, a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove slikajući sebe, svoje drugare ili braću i sestre u različitim likovnim tehnikama. Radionicu vodi Jelica Milivojev.

 

Narodni muzej Zrenjanin

• 17.30h – Mali salon – otvaranje izložbe dečjih ilustracija „Ida Ćirić“
U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja biće otvorena izložba dečjih ilustracija pod nazivom „Ida Ćirić“.
Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise. Dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju. Priredila je šest samostalnih izložbi.
Zrenjaninskoj publici po prvi put biće predstavljeno preko 100 ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama, a među izloženim radovima biće i ilustracije publikovane u čuvenom dečjem časopisu „Poletarac“. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos-fotograf.
• 21h – stalna postavka I sprat – legat Uroša Predića – predavanje „Vizija u oblacima pod lupom“
Ove godine se navršava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike “Vizija u oblacima”, koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin. Tim povodom u Noći muzeja podsetićemo posetioce na ovu simbolističku predstavu koju je sam Predić detaljno opisao želeći da njome iznese gorku kritiku o životu, ljudima i njihovim sukobima. Na osnovu tih objašnjenja, viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje, a Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, kroz priču će posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela.
• 17–01h – stalna postavka II sprat – prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“
Posetiocima će u okviru ove kamerne postavke biti predstavljen jedan deo predmeta iz Ihtiološke zbirke (zbirke riba) NMZ. Ihtiološka zbirka Prirodnjačkog odeljenja zrenjaninskog muzeja oformljena je 1978. godine, od materijala koji je preuzet iz bivše Više pedagoške škole iz Zrenjanina – odeljenje biologije, i bila je namenjena praktičnoj obuci studenata. Zbirka se sastoji od 48 dermoplastičnih, 2 tečna i jednog osteološkog preparata, i ima isključivo muzeološku vrednost. U Okviru Noći muzeja, publika će imati priliku da vidi deo ove kolekcije koji predstavlja ribe karakteristične za morske dubine. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.
• 17–01h – Hol – Izložba „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“
Na izložbi će biti predstavljeni plakati sa dvadesetak izložbi i predavanja u organizaciji Umetničkog odeljenja NMZ, koje su održane u staroj zgradi Muzeja kraj Velikog mosta u periodu od 1945. do 1964. godine. Neki od njih predstavljaju značajan istorijski dokument, kao što je plakat sa „Izložbe živih vojvođanskih umetnika“ iz 1945. godine, jer je u pitanju najranija zabeležena privremena postavka u istoriji našeg Muzeja, dok drugi predstavljaju dobra tipografska, likovna i dizajnerska rešenja. Svi plakati zajedno oslikavaju duh jednog vremena i komunikaciju Muzeja sa tadašnjom publikom. Autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.
radionice:
• 18–19h –Atrijum – Muzejska igraonica „Idem ja napolje!“
Igraonica je posvećena uzrastu od 6 do 10 godina i u njoj će deca imati priliku da u Atrijumu muzeja igraju „školice“, „klikere“, „lastiš“… kao i da isprobaju i nauče tradicionalnu igru „dugmeta“. Autor igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke igraonice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.
• 19–21h –Atrijum – Arheološko-konzervatorska radionica „Umetnost mozaika“
Posetioci će imati prilike da se, kroz ovu radionicu, upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 12 godina, koja će kroz improvizovane metodološke pristupe, imati priliku da izraze svoju umetničku slobodu i svoje ideje prenesu na izradu sopstvenog mozaika. Radionica je zabavnog i edukativnog karaktera. Autori radionice su:  Aleksandar Šalamon – volonter, kustos arheolog, Tatjana Petrović – operativni tehnolog za konzervaciju, Olivera Starčević – tehničar, Ana Kostadinović Nemet – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar, i Tamara Spasojević – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar.
• 19–20h – Mali salon – Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”
Tema radionice je ilustrovanje pesme Duška Radovića “Strašan lav”. Aktivnost je namenjena deci i mladima, materijal za crtanje su flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke radionice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.
koncerti:
• 17h – Atrijum –  Zajednički koncert Hora gerontološkog kluba i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“
Povodom Noći muzeja, zajedničkim koncertom predstaviće se dva zrenjaninska hora: Hor gerontološkog kluba (pod tehničkim vođstvom Danice Đorđević) i Hor muzičkog zabavišta „Kolegijum“ (dirigent Sanja Popović).
• 19h – Salon – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin – na kojem će se predstaviti učenici niže i srednje škole sa trzačkog, gudačkog i duvačkog odseka,  odseka harmonike i solo pevanja, kao i kamerni sastavi.
• 20h – Atrijum – Koncert hora „SuperNova i BigBeng“
Horski festival „Slobodan Bursać“ u okviru manifestacije „Noć muzeja“ predstavlja još jedan zrenjaninski hor u cilju popularizacije i afirmacije horskog pevanja. Ovog puta nastupa hor „SuperNova i BigBeng“ pod dirigentskom palicom profesora Marka Pejčića i uz pratnju zrenjaninskih rok muzičara. Organizacija i tehnička realizacija koncerta poverena je KulturKick creative production, Kulturnom centru i Narodnom muzeju.