medic-563425_1920_800_533Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se 1. decembra širom sveta, ove godine pod sloganom „Testiranje je u modi, testiraj se na HIV“.

Testiranje je organizovano u zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, koji će raditi produženo, odnosno od 7 do 20 časova, kako bi omogućio što većem broju zainterosovanih da se testira na HIV, ali i na hepatitis B i C.


blood-20745_1920_800_600Ukupno 29 pacijenata zaraženih HIV-om javilo se tokom ove godine Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, saopšteno je danas iz KCV-a.

Od 29 pacijenata, jedna trećina je bila u fazi AIDS-a, što je sličan procenat kao i prethodnih godina, navodi se u saopštenju, povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side.

Dodaje se da se na Odseku za HIV/AIDS redovno kontroliše i leči 279 osoba sa tom infekcijom od kojih je velika većina, odnosno više od 90 odsto, stabilna na terapiji, što znači da nema virus u krvi i da više nije zarazna.

„Lekovi za ovu infekciju se izdaju na recept svim pacijentima od ovih lekara i svi su besplatni. Radi se o savremenim lekovima uz pomoć kojih je, ukoliko se pacijenti pridržavaju terapije, moguć dug, praktično normalan životni vek“, piše u saopštenju.

Na Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCV-a, koji je otvoren pre više od osam godina, rade tri infektologa koja su jedina ovlašćena za lečenje i praćenje osoba iz Vojvodine koje žive sa HIV-om.

Cilj akcije je bio da se testira što više ljudi koji se „rizično ponašaju“, jer su riziku od HIV infekcije izloženi svi koji su imali rizičan seksualni odnos.

Svetski dan borbe protiv HIV-apočeo je da se obeležava 1988. kada su se sastali ministri zdravlja iz celog sveta i složili se da je koncept ovog dana, prilika za sve nas da zajednički prikažemo važnost AIDS-a i pokažemo solidarnost u borbi protiv epidemije AIDS-a.

Broj obolelih/umrlih u Srbiji?

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine i od tada do danas u Srbiji je otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osoba.

Svake godine HIV infekcija se otkriva kod mladih ljudi, a najviše u starosnoj dobi od 20 do 49 godina.

Zaraženi se u Srbiji leče o trošku RFZO,  na raspolaganju im je 18 antiretrovirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni.

Prema procenama SZO i UNAIDS-a u svetu je krajem 2015. godine 33,4 miliona osoba živelo sa HIV-om. Od 1981. godine kada je prvi put prepoznat kao nova bolest, AIDS je usmrtio više od 27 miliona ljudi.

 

 

 

Izvor:Beta