Zrenjanin- Da su sve aktivnosti usmerene na što skorijem završetku građevinskih radova na izgradnji prečišćivača vode govori podatak da se radovi nisu prekidali ni tokom Dana državnosti, kao ni vikendom.

Do petka je završeno betoniranje ploče i sledi izrada tankvana za smeštaj rezervoara sa hemijom koja se koristi u procesu prečišćavanja vode.
U toku su i radovi na temelju objekta za privremeni smeštaj otpadnog mulja koji nastaje u procesu prečišćavanja vode.

Završeno je testiranje i bazena sirove i bazena pitke vode na vodoizdrživost, nisu zabeležena ni najmanja curenja vode, što znači da su bazeni uspešno prošli test i da su spremni za prihvat vode kada postrojenje bude počelo sa radom.

Bazen pitke vode, nakon završetka radova na spoljašnjoj izolaciji, zatrpava se zemljom. Na taj način treba da se dodatno obezbedi da se kvalitet vode u bazenu ne menja usled promene temperatura u spoljašnjoj sredini.

Završeni su svi građevinski radovi na objektu za smeštaj pumpi koje regulišu hidraulično kretanje vode unutar postrojenja i potiskuju vodu u gradsku vodovodnu mrežu, završeno je i farbanje objekta i u narednom periodu sledi njegovo mašinsko opremanje, odnosno montiranje opreme.

Podignuta je i hala za smeštaj opreme za jonsku izmenu i u toku je montaža opreme koja je ranije već dopremljena i smeštena na ploču objekta. Unutar ranije podignutej hale za smeštaj opreme za ultrafiltraciju i reverznu osmozu postavljena je rasveta, a oko obe hale završeno je betoniranje trotoara. Montiranje opreme u obe hale kontinuirano će se nastaviti dok sva oprema ne bude povezana.

Početkom prošle nedelje počeli su radovi i na iskopavanju rovova i postavljanju vodovodnih cevi za razvod vode između objekata postrojenja.
Prema najavi iz Synertesh-a koji je nosioc posla ispred konzorcijuma firmi koji su dobili uslugu prečišćavanja pitke vode i koje su investitori ovog projekta, radovi će se istim tempom nastaviti i u narednom periodu do konačnog završetka postrojenja i puštanja istog u probni rad.